Důležité vitamíny pro zdravé zažívání

Potřebu vitamínů si většinou spojujeme s lepší imunitou, silnějšími kostmi, dobrým zrakem, jejich antioxidačními vlastnostmi apod. Některé z nich jsou však nezbytné také pro náš zažívací systém – tělo je potřebuje, aby mohlo správně fungovat a trávicí soustava není výjimkou.

Níže uvedené vitamíny určitě znáte a možná víte, jaký vliv mají na různé procesy v organismu a pro zdraví těla. Ale víte, jak konkrétně pomáhají se zažíváním? Přečtěte si tento článek.

 

B-vitamíny

Najdete je v bílkovinách, hlavně živočišného původu jako ryby, drůbeží a další masné i mléčné výrobky, z rostlinných zdrojů pak v luštěninách nebo listové zelenině.

Podporují tvorbu červených krvinek a získávat energii z jídla, které sníte. Jsou rozpustné ve vodě, tzn., že se neukládají v tukových buňkách pro pozdější spotřebu.

Mezi potřebné B-vitamíny pro trávicí systém patří tyto:

B1 (thiamin): Pomáhá tělu proměnit sacharidy ze stravy v energii pro vaše buňky a reguluje chuť k jídlu.

B3 (niacin): Je důležitý pro mnoho funkcí zažívací soustavy, včetně rozkladu cukrů, tuků a alkoholu. Nedostatek niacinu může způsobit onemocnění zvané pelagra, projevující se mj. silným zvracením a průjmem (u nás se nevyskytuje).

B6 (pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin): Hraje významnou roli ve zpracování zkonzumovaných proteinů.

B7 (biotin): Má podstatnou funkci v metabolismu sacharidů, tuků a aminokyselin, je nepostradatelný pro přenos oxidu uhličitého a udržování konstantní hladiny cukru v krvi.

B12 (kobalamin): Má vliv především na nervovou soustavu, ale nezbytný je rovněž pro obnovu buněk a již zmiňovanou tvorbu červených krvinek a genetického materiálu v buňkách a také on se účastní přeměny živin na energii. Jeho nedostatkem jsou ohroženi především vegetariáni, vegani, pacienti s nemocemi trávicího traktu a lidé, kteří nadměrně pijí alkohol.

 

Vitamín C

Známe jej hlavně jako pomocníka při posilování imunity, popř. předcházení či léčbě nachlazení a chřipky, ale jelikož má vliv i na zdraví zubů, dásní a napomáhá vstřebávání železa, je dobrý také pro naše trávení.

Nejvíce ho obsahují šípky, černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, červený rybíz, dále citrusy, brambory a různé další druhy ovoce a zeleniny.

 

Vitamín D

Co se týče zažívání, pomáhá absorbovat vápník a podle jedné letošní studie může být ochranou proti rakovině tlustého střeva. Nejlépe jej lze získat ze slunečního svitu, žloutků, mořských ryb, jater, popř. cereálií o něj obohacených.

Může chybět zejména seniorům, kojencům, osobám s tmavou pletí, pacientům s onemocněním jater, cystickou fibrózou, žaludečním bypassem nebo obézním lidem.

 

Vitamín A

Je známý především díky podpoře dobrého zraku, kostí, pohlavního vývoje a imunity. Neovlivňuje přímo trávení, ale někteří lidé s poruchami zažívacího ústrojí mohou být náchylní k jeho nedostatku – nejčastěji pacienti s Crohnovou chorobou.

Dobrými zdroji tohoto vitamínu jsou především jasně barevné ovoce a zelenina (zelené, červené, oranžové, žluté), z živočišných rybí tuk, játra, máslo a žloutky.

Napsat komentář