Zdravé kosti po celý život

Zdravé kosti po celý život
Zdravé kosti po celý život

Neberte své kosti jako samozřejmost – potřebují péči jako každá jiná část vašeho těla a jedině správným přístupem si dokážete udržet kvalitní zdraví po celý život. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak převzít kontrolu nad správným přísunem důležitých živin, bez ohledu na to, v jaké části života jste.

Správná strava po celý život

Jeden ze tří dotazovaných lidí neví, že vhodná strava může hrát významnou roli v prevenci osteoporózy. Přísun správných živin hraje důležitou roli ve zdraví našich kostí. Naše strava by měla být vyvážená, čímž dosáhneme optimálního přísunu potřebných živin. Vápník, vitamin D a bílkoviny jsou klíčové živiny, spolu s vitaminem K, hořčíkem a dalšími stopovými prvky. Nejlepší způsob, jak do svého těla dostat tyto prvky, je konzumace zdravé a vyvážené stravy s dostatkem ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

Něco o bílkovinách. Ačkoliv hodnoty uvedené níže jsou založeny na referenčním příjmu potravy, v praxi je množství přijímaných bílkovin obtížně změřitelné. Nejlepším způsobem je volit bílkoviny obsažené v libovém mase, jako je kuřecí, krůtí nebo ryby.

Stádium života: od narození do dospívání

Dobrý zdravotní stav kostí začíná již v děloze. Ženy, které dodržovaly zdravou výživu během těhotenství, měly děti s dobrým zdravím kostí ve věku 9-ti let ve srovnání s těmi, které jedly průmyslově zpracovanou stravu. Pokud již máte děti, nebo je teprve plánujete, přemýšlejte o následujícím:

Vitamin D: Těhotné a kojící matky by měly mít přísun asi 10mcg a děti od šesti měsíců do pěti let by měly mít až 7 mikrogramů za den. Nejlepším zdrojem vitaminu D je sluneční světlo, starší děti a dospívající by měly trávit 10-20 minut na přímém slunci, aniž by použily opalovací krém. Ovšem musí si dát pozor, aby se na přímém slunci nespálily.

Vápník: Děti potřebují 350-550 mg vápníku denně, dospívající zhruba 800 mg (chlapci 1000 mg)

Bílkoviny: Potřeby se mohou lišit od 45 do 52 g za den. Dobrým zdrojem je libové maso, ryby a mléčné výrobky.

Stádium života: 20

Toto je klíčová dekáda k vytvoření dobrého kostního základu pro pozdější život.

Vitamin D: Pobyt na slunci je nejlepším zdrojem, můžeme ale do jídelníčku zařadit tučné ryby, vejce a cereálie. V zimních měsících můžete užívat doplněk stravy.

Vápník: Užíváme kolem 700 mg denně. Dobré potravinové zdroje jsou mléčné výrobky, listová zelenina (která kostím dodává také vitamin K), například brokolice, dále madle a ořechy.

Protein: Příjem vychází z 0,75 g na kg tělesné hmotnosti. Ujistěte se, že příjem není příliš vysoký a je v rovnováze s dostatkem ovoce a zeleniny, kvůli snížení kyselosti.

Stádium života: 30, 40 a 50

Jedná se o důležitá desetiletí pro snížení rizika ztráty hustoty kostní tkáně.

Vitamin D: I když zatím neexistuje doporučené množství pro dospělé, odhaduje se, že bezpečné vystavení pokožky slunci dokáže vybudovat zásoby i na zimu.

Vápník: Kolem 700 mg denně.

Protein: Příjem vychází z 0,75 g na kg tělesné hmotnosti. Dalším zdrojem bílkovin mohou být i luštěniny.

Stádium života: 60 a více let

Slábnutí kostí a snižování svalové hmoty může být přirozenou součástí stárnutí, ale nemusí to být osteoporóza.

Vitamin D: Ve věku 65 a více let, by měl být příjem asi 10 mcg, a to zejména v případě, pokud netrávíte tolik času na slunci.

Vápník: Kolem 700 mg denně, i když by někteří lidé mohli potřebovat více. Příliš mnoho vápníku může mít negativní vliv na srdce.

Protein: Někteří odborníci se domnívají, že starší lidé potřebují více proteinů než mladší. Doporučuje se 1 – 1,2 g na kg tělesné hmotnosti denně.

Zdravé kosti po celý život
5 (100%) 1 vote

Přečti si

Česnek a jeho účinky na zdraví
views 218
Bylinkáři a přírodní léčitelé považují česnek za poživatinu s téměř zázračnými účinky a používají ho jako lék na celou řadu nemocí, od astmatu po artr...
Rybí tuk, aneb proč je zdravé jíst ryby
views 732
Lékařské studie potvrdily, že rybí tuk má velmi příznivé účinky nejen na srdce, ale příznivě působí i na celý organismus. Co to je rybí tuk Rybí tuk...
Glykemický index potravin
views 2998
Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, která je jedním z typických znaků západního typu stravy (bílé pečivo, koláče, sušenky, některé druhy...
Výživa sportovců pro maximální sportovní výkon...
views 569
Moderní sportovec přistupuje k výživě stejně jako k tréninkovému programu. K vítězné dietě nevedou zkratky ani opakované starty - odpověď je jen ve vy...
Přijde ti článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*