Kokosový olej

Kokosový olej se stal během několika let velice oblíbeným. Má velmi široké využití. Dá se využít jako potravina, doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Nemluvě o širokém spektru příznivých účinků na naše zdraví.

Mnozí určitě víte, že kokosový olej patří mezi tzv. nasycené tuky. Teď se asi většina z vás pozastaví nad tím, jak je tedy možné, že má kokosový olej příznivé účinky na naše zdraví, když patří mezi tuky nasycené. Vždyť nasycené tuky přece zvyšují cholesterol, ucpávají cévy a způsobují obezitu. To sice ano, ale ne ty přírodní.

Názory, že je kokosový olej nezdravý, doznívají ještě z dob minulých. Všechny nasycené tuky se považovaly za špatné pro naši výživu. Tento omyl vychází pravděpodobně z dob, kdy byla zjištěna škodlivost trans-mastných kyselin. Tyto velice škodlivé látky vznikají při umělém převodu nenasycených tuků na nasycené (ztužování rostlinných olejů hydrogenací). Tento proces probíhá při výrobě různých chipsů, cukrovinek, krekrů, atd.

Kokosový olej obsahuje nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě.

Studie prokázaly, že je kokosový olej škodlivý jen v případě jeho rafinované/částečně ztužené formě. Proto se doporučuje kupovat panenský, za studena lisovaný kokosový olej. Při tomto procesu si zachovává velké množství cenných látek.

Příznivé účinky kokosového oleje na naše zdraví
Kokosový olej je největším přírodním zdrojem kyseliny laurové. Tato kyselina se vyznačuje antibakteriálními a antimikrobiálními účinky. Kokosový olej je tvořen z 50% právě touto kyselinou. Tělo si z ní dokáže vyrobit monolaurin, tzv. zabiják bacilů. Další významnou vlastností této kyseliny je její schopnost ničit pouze nežádoucí bakterie, aniž by poškozovala přátelské bakterie střeva.
Významná je také kyselina kaprinová, vytvářející monokaprin, velice účinný proti herpes viru, chlamydiím a dalším sexuálně přenosným bakteriím.
Kokosový olej ničí také streptokoka, stafylokoka, Helicobacter pylori (žaludeční bakterie). Ničí také kandidu (druh houby/kvasinky) a další houby ve střevním traktu.

Další příznivé účinky kokosového oleje:
– pomáhá při chřipce a nachlazení
– vyrovnává hladinu cukru v krvi
– pomáhá při léčbě prostaty
– snižuje hladinu cholesterolu
– snižuje riziko infarktu
– zlepšuje trávení
– posiluje imunitní systém
– normalizuje funkci štítné žlázy
– pomáhá při vaginální mykóze

Další využití kokosového oleje

  • posiluje dásně a zuby
  • působí proti kazivosti zubů
  • masážní a stimulační prostředek (lubrikační gel)
  • hydratuje pokožku, je vhodný při popáleninách a při hojení jizev
  • kokosový olej chrání, zjemňuje a vyhlazuje pokožku
  • ideální pro péči o pokožku těhotné ženy
  • zastavuje proces stárnutí
  • vhodný na pečení, vaření a smažení
  • je vhodný jako výživný noční krém
  • ochrana pokožky při slunečném nebo naopak mrazivém a větrném počasí
  • zlepšuje pružnost pokožky a vyhlazuje jemné vrásky
  • pomáhá při hubnutí, stimuluje metabolismus a spalování tuků
  • balzám na rty
  • jako olej na vlasy – výživa, třepící se konečky vlasů, omezuje padání vlasů
  • regeneruje spálenou kůži
  • dá se použít jako tělové mléko, ale i jako balzám po holení

Je kokosový olej vhodný pro miminka?
U miminek, které dostávají stravu s kokosovým olejem, dochází k lepší využitelnosti vápníku, hořčíku a aminokyselin.
Kokosový olej se dá použít i na ošetření pokožky děťátka (kokosový olej při delším používání pokožku spíše vysušuje, je lepší ho buď naředit jiným olejem, nebo oleje střídat). Některým maminkám se osvědčil i na šupinky na hlavě miminka.

Kokosový olej je stálý při vysokých teplotách, proto je vhodný pro tepelnou úpravu. Bod tání kokosového oleje je něco kolem 26 stupňů. Vyznačuje se vysokým bodem zakouření a nízkou mírou oxidace. Pro svoji typickou chuť a vůni se nejvíce doporučuje na přípravu sladkých jídel jako např. na smažení palačinek anebo do asijských receptů, jako např. do rizota. Hodí se i k mazání na toasty, suchary nebo třeba do ranních cereálií. Využijete ho na pomazánky a krémy, do těsta na sladké pečivo, cukroví nebo chleba.

Kokosový olej
2.5 (50%) 2 votes

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrDigg thisShare on Reddit

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*