Když vám mléko nedělá dobře aneb intolerance laktózy

Mléko

Mléko a výrobky z něj jsou již po několik staletí nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich konzumace má pro náš organismus nesporné benefity, objevují se však stále častěji hlasy upozorňující na to, že člověk je jediný tvor na Zemi, který požívá mléka jiných živočišných druhů a že tato mléka logicky nemusí mít úplně ideální složení pro náš organismus, a mohou tedy nejen pomáhat, ale také uškodit. Podívejme se tedy podrobněji na jeden z možných zdravotních problémů, kterým trpí poměrně velká část naší populace, aniž by o něm věděla.

Pokud jste u sebe nebo u svého dítěte zaznamenali zdravotní problémy po konzumaci mléka či mléčných výrobků, příčin, které tyto problémy způsobují, může být několik. Velmi často jí je stále ještě v našem prostředí opomíjená metabolická porucha, tzv. nesnášenlivost laktózy. Jedná se o stav, kdy se v tenkém střevě netvoří dostatek enzymu zvaného laktáza, který je v našem trávicím traktu zodpovědný za štěpení laktózy, tedy mléčného cukru, na cukry jednodušší a tudíž stravitelné. Pokud se tak neděje, mléčný cukr se hromadí nestrávený ve střevě, kde působením bakterií kvasí a způsobuje nepříjemné bolesti břicha, nadýmání, střevní koliky, průjem apod. Tyto problémy se většinou objeví během několika hodin po požití mléka. Pokud tyto děje probíhají nezjištěně v našem těle dlouhodobě, dochází k narušení střeva (syndrom propustného střeva) a následně imunitního systému, a objevují se další potíže jako atopický ekzém, vyrážky, časté bronchitidy, bolesti hlavy a jiné.

Přestože se tato enzymatická porucha může objevit již u miminek, naprostá většina postižených ztrácí schopnost štěpit laktózu s přibývajícím věkem, a to když se ve střevě přestává tvořit dostatečné množství enzymu laktáza. Toto je dáno již geneticky, tělo je naprogramováno tak, aby štěpilo laktózu u malých dětí, jejichž přirozenou potravou je právě mléko. Po 2. – 3. roce života produkce tohoto enzymu většinou klesá. Udává se, že ve středoevropském prostoru trpí touto poruchou každý šestý člověk, přičemž mnoho případů zůstává neodhaleno.

V případě, že jste sami na sobě vypozorovali, že vám po požití mléka není dobře, nezoufejte, většinou není potřeba ho natrvalo vyřadit ze svého jídelníčku. Nejvíce laktózy obsahuje právě samotné mléko, ale zakysané výrobky už mnohem méně a například tvrdé sýry téměř vůbec. Je tedy na každém, aby si sám na svém těle vyzkoušel, jaké množství kterého mléčného výrobku snese. Pozor je ovšem třeba dávat i u výrobků, kde byste laktózu vůbec nečekali, jako je pečivo, sušenky, uzeniny, margarín apod. V případě, že se ve střevě laktáza netvoří vůbec, ani zde není důvod se mléčných výrobků úplně vzdát. Na našem trhu se objevuje stálé více produktů, které jsou laktózy zbaveny a můžete je tedy bez obav konzumovat. Jedinou nevýhodou je jejich vyšší cena v porovnání s klasickými mléčnými výrobky. Další možností je dodávat tělu laktázu ve formě tablet, které lze bez předpisu zakoupit v lékárně.

Ohodnoť článek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrDigg thisShare on Reddit

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*