Máte před sebou celý den práce a nestíháte vymýšlet, co uvařit? Nevadí! Zde jsou tři jednoduché, zdravé a hlavně rychlé recepty na snídani, oběd i večeři. Samozřejmě pouze tato tři jídla vám na celý den stačit nebudou, nezapomeňte tedy na svačinky! Dopoledne nejlépe ovoce a odpoledne zase zeleninu či bílý jogurt.
1) Snídaně: chleba s avokádem a rajčaty
Radu nad zlato: „snídaně je základ dne“, slýcháme na každém rohu, avšak i přesto se jí někteří neřídí. Vynechávat snídani ale rozhodně není zdravé, jelikož Vaše tělo potřebuje nastartovat po celé noci bez jídla. Proto je také důležité, aby byla snídaně vyvážená a obsahovala vše co obsahovat má. To jsou zejména sacharidy, které si můžete dopoledne bez výčitek dopřát a také tuky a vláknina.
A co budete potřebovat na tuto snídani?
- dva plátky žitného či celozrnného chleba
- 1/4 zralého avokáda
- 6 ks cherry rajčátek
- sůl a pepř
- olivový olej
- ovoce
Nejdříve si udělejte guacamole. To si připravíte tak, že rozmačkáte avokádo s olejem, solí a pepřem do pomazánkové konzistence. Kdo chce, může přidat i trochu šalotky. Guacamole pak jednoduše natřete na pečivo a můžete ještě dochutit. Poté si nakrájejte rajčátka a ozdobte jimi chléb. Jelikož by tato snídaně neměla ovocnou složku, nakrájejte si vedle do misky pár kousků ovoce. Skvěle se k avokádu hodí jahody a pitaya. A nezapomínejte na pitný režim, k snídani vypijte alespoň sklenici vody nebo hrnek čaje. Pozor, kávu neberte jako pitný režim, jelikož naopak káva dehydratuje.
2) Oběd: bylinkový kuskus s pistáciemi
Nejlepší obědy jsou ty, které snadno zabalíte do krabičky a můžete je vzít s sebou do školy či do práce. Předejdete tak tomu, že musíte vydržet ještě půl hodiny, než se dostanete domů či dojdete do restaurace. V krabičce si jídlo můžete ohřát přímo v kanceláři nebo jíst studené rovnou, pokud se na to hodí. Takovým jídlem je například tento kuskus. Kombinace bylinek, pistácií a limetky vytváří skvělou chuť. Zároveň jde o lehký oběd, který se dá jíst studený a zároveň je vhodný i na léto do parných dnů.
Co budete potřebovat?
- 50 g kuskusu
- hrstku máty, koriandru a petržele
- kapka olivového oleje
- jednu menší limetku
- hrstku pistácií
- sůl a pepř
Nejdříve uvařte kuskus podle návodu, v podstatě jde jen o to, že v misce zalijete požadované množství kuskusu horkou vodou tak, aby byla cca 0,5-1 cm nad kuskusem. Misku přikryjte talířem, aby mohla těstovina nabobtnat. Mezitím si připravte bylinkovou směs. Mátu, koriandr, petržel, olivový olej a koření si rozmixujte na pesto. Pokud se vám nechce špinit mixér, tak vše důkladně na kousíčky rozkrájejte.
Poté pesto zamíchejte do kuskusu, osolte, opepřete a přidejte pistácie nasekané na kousky. Všechno zakápněte limetkou a důkladně promíchejte. A máte hotovo!
3) Večeře: salát s grilovaným kozím sýrem a řepou
K večeři již patří něco lehkého a hlavně s minimem sacharidů. V tomto receptu se budou vyskytovat ve formě řepy a medu, kterého je však použito velmi málo a ničemu tak nevadí. Večeři si dejte cca 2 hodinky před spaním, aby tělo mělo čas vše strávit, ale také abyste nešla spát s hladovým žaludkem.
Co budete potřebovat?
- hrst baby špenátu
- 25-30 g kozího sýru
- trochu ořechů či semínek
- lžička medu
- na plátky nakrájenou konzervovanou červenou řepu
Nejdříve si připravte kozí sýr, ten dejte do malé zapékací nádoby či menší misky, která může do trouby. Posypte jej nasekanými oříšky a zakápněte medem. Dejte do předehřáté trouby asi na 3-5 minut zapéct. A teď už je to snadná rychlovka. Do misky si dejte hrst čerstvého špenátu, kolečka červené řepy, osolte a opepřete. Vyndejte sýr z trouby a vyklopte či roztrhejte do misky se špenátem a řepou. A zdravá večeře je na světě!