V posledních letech se poměrně rychle dostal do povědomí veřejnosti termín omega 3 mastné kyseliny, který je proklamován jako hlavní účinná složka generačně opomenutého rybího tuku. Právě kvůli těmto mastným kyselinám se rybí tuk začíná opět ve velkém konzumovat, jelikož se ukazuje, že omega 3 mastné kyseliny (ale i omega 6) významně ovlivňují jednotlivé důležité orgány a systémy lidského těla, podporují jejich funkci a chrání je před nebezpečnými onemocněními. Víte jaký je jejich specifický účinek na organismus a kde je získávat?
Tuky v lidské stravě
Lidská strava obsahuje několik typů tuků, které plní v podstatě stejné základní funkce, jejich význam se však liší především v prospěšnosti pro lidský organismus. Tuky fungují jako zdroj energie pro tělo a pomáhají také rozkládat důležité vitamíny, jako jsou vitamíny A , E, K nebo D. Vzhledem k vysoké energetické hodnotě však snadno překročíme jejich doporučenou dávku, zejména v případě jednoduchých nezdravých tuků. V lidské potravě se mohou nacházet následující typy tuků:
- nasycené tuky, resp. nasycené mastné kyseliny
- nenasycené tuky, resp. nenasycené mastné kyseliny, které se dále dělí na mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA)
- transmastné tuky – umělé
Z nutričního hlediska jsou pro tělo nejvýhodnější nenasycené mastné kyseliny, které mají optimální energetickou hodnotu, pomáhají tělu získávat z potravy důležité živiny a podporují jeho činnost. Nasycené tuky jsou tradičně považovány za méně příznivé, jelikož způsobují zvyšování obsahu cholesterolu v krvi, ten má ovšem v procesech lidského těla svůj význam, proto je nutné i tyto tuky v rámci stravování přijímat, měly bychom to však činit v omezené míře. Potraviny s nasycenými a nenasycenými tuky lze rozpoznat jednoduše – nasycené tuky se při běžné teplotě nachází v tuhém stavu – jedná se především o tuky živočišné s vysokou energetickou hodnotou. Nenasycené mastné kyseliny jsou při běžné teplotě kapalné a nachází se především v olejích. Transmastné tuky jsou průmyslově vyráběné a pro lidské tělo zcela nevhodné.
Charakteristika omega 3 a omega 6 polynenasycených mastných kyselin
Působení omega 3 a omega 6 mastných kyselin v lidském těle ovlivňuje především činnost kardiovaskulárního systému, cév a srdce, a ovlivňuje imunitní reakce zejména v podobě zánětů. Zatímco omega 3 mastné kyselin záněty potlačují, omega 6 jejich rozvoj podporuje, což se sice může jevit sice jako negativní vlastnost, ale není tomu tak. Zánět je v podstatě snahou těla bojovat s nežádoucími organismy v těle, které mohou způsobit závažnější poškození tkání v případě, že nedojde k imunitní reakci. Nadměrný příjem omega 6 matných kyselin však může zapříčinit zvýšenou zánětlivost pro lidský organismus nebezpečnou, proto je velmi důležité regulovat poměr příjmu obou těchto typů polynenasycených mastných kyselin tak, aby byl sice ve prospěch omega 6, ale musí být omega 3 dostatečně vyvážen (tento poměr se udává v ideální hodnotě 10-4 ku 1 omega 6 ku omega 3).
Omega 3 polynenasycené mastné kyseliny
Hlavním přínosem omega 3 mastných kyselin je jejich protizánětlivý účinek a působení na kardiovaskulární systém, a implicitně pak na činnost srdce a mozku. Nejčastěji se vyskytujícími kyselinami tohoto typu jsou:
- EPA (kyselina eikosapentaenová)
- DHA (kyselina dokosahexaenová)
- ALA (kyselina alfa-linolenová)
Tyto složky se nachází především v tucích mořských ryb (zejména EPA a DHA), ale také v olejích rostlinných (lněný, řepkový), a také v chia semínkách či ořechách. Primárně pomáhají omega 3 kyseliny cévnímu systému, jejich význam pro lidský organismus je však širší. Vedle prevence infarktu a dalších nemocí srdce mohou působit příznivě také na mentální stav člověka (snižují rizika depresí). Tyto zdravé tuky jsou také prospěšné pro imunitní schopnosti organismu a působí na nervovou soustavu, především na mozek. Jejich pravidelná konzumace ve vhodném podílu ve stravě může být také prevencí závažných onemocnění, jako jsou Alzheimerova choroba nebo nemoci žaludku a střev.
Omega 6 polynenasycené mastné kyseliny
Tento typ prospěšných tuků nalezneme především v rostlinných olejích (olivový, slunečnicový) a dále například v kukuřici, avokádu nebo hovězím mase. Příjem omega 6 kyselin je pro člověka mnohem jednodušší, je však nutné jej regulovat, aby nedošlo k překročení limitní hodnoty, která se může projevit vysokými sklony k zánětům. Hlavními typy omega 6 kyselin jsou:
- kyselina arachindonová
- kyselina linolová
Velký význam mají omega 6 kyseliny v regeneraci lidského organismu. S kyselinami omega 3 vzájemně vyvažují své účinky. Omega 6 kyseliny pomáhají srážlivosti krve a spouští záněty, které nutí tělo reagovat imunitní reakcí. Vysoce nevyvážený poměr v příjmu obou těchto typů polynenasycených mastných kyselin však může být pro tělo škodlivy.