Češi jsou národem houbařů. Jakmile nastane příznivé počasí pro růst hub, vyráží více jak polovina národa s košíky do lesů. Víte ale, na co si dát při zpracování hub pozor? A znáte tradiční recept na houbovou omáčku?
Sběr hub je každoroční oblíbenou odpočinkovou činností Čechů. Houby obsahují vitamíny E, B, K a D. Dále je v nich vláknina, proto je vhodné jejich sezónní zařazení do jídelníčku.
Také letošní sezóna je již v plném proudu a díky vhodnému počasí jsou houby většinou zdravé. Pokud se nezmění letošní vlhké a teplé počasí, mají nyní houby pro svůj růst ideální podmínky. Můžete tedy vyrazit do lesa na sběr hub.
Po příchodu domů rozhodně není vhodné nechávat svůj úlovek dlouho v košíku. Nejlepší je ihned po návratu z lesa houby zpracovat, nebo alespoň je co nejdříve rozložte na suchou podložku.
Všechny houby očistěte a prohlédněte. Při oplachování pozor na fakt, že ve vodě ztrácejí své aroma. Oplachujte je tedy opatrně pod tekoucí vodou a hned do sucha otřete.
V případě, že houby nemáte možnost ihned zpracovat, dají se obalené vlhkou utěrkou uchovat v chladničce do druhého dne.
Jaké jsou možnosti úpravy hub?
Dušení či vaření
Houby se dusí vždy ve vlastní šťávě, nakrájené nadrobno při teplotě nepřesahující 100 0C. Také se mohou fritovat, ať už obalované v těstíčku nebo neobalené. Vynikající jsou houby grilované.
Asi nejpopulárnější zpracování hub je houbová smaženice, přičemž na ni existuje několik různých receptů. Přinášíme dva recepty – na klasickou houbovou smaženici s vejci a na houby se smetanou.
Klasický recept na houbovou smaženici:
Houby předem očistíme a nakrájíme na kousky. Povaříme je v mírně slané vodě asi 15 minut. Potom na másle orestujeme nakrájenou cibuli a stroužek česneku nakrájený na tenké plátky. Přidáme pokrájené houby, orestujeme je, přidáme sůl, pepř a vmícháme rozšlehaná vejce. Necháme je srazit a rychlá večeře je hotová.
Recept na netradiční smaženici – houby se smetanou a kečupem:
Na másle zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, přidáme houby nakrájené nadrobno, zaprášíme sladkou červenou paprikou, přidáme sůl, česnek a majoránku. Podusíme do měkka. Na závěr vmícháme trochu kečupu a směs zjemníme smetanou.
Houby, které ihned nespotřebujete, je možné uchovat sušením, zmrazením anebo zavařením.
Sušení
Sušit můžete všechny houby kromě lišek, které sušením hořknou. Čerstvé, ale nepřezrálé houby pokrájejte na asi 4 mm silné plátky. Rozložte je na pečící papír tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Sušte je několik dní na vzduchu anebo asi 4 – 6 hodin v troubě při teplotě 50 0C. Správně usušené houby, skladované v uzavřené nádobě, vydrží až dva roky. Před jejich použitím se doporučuje namočit je na 20 minut do teplé vody.
Zmrazování
Doporučuje se houby vždy předem asi tři minuty povařit. Některé druhy hub totiž při zmrazování za syrova hořknou. Vodu slijte a propláchnuté houby zamrazte. Zmražené houby se již nerozmrazují, rovnou je pak zpracujte.
Zavařování
Pro zavařování hub existuje mnoho receptů. Některé se dědí v rodinách z generace na generaci. Houby se zavařují v kombinaci se zeleninou anebo jen samotné ve vlastní šťávě. Nejjednodušším způsobem je houby asi 10 minut povařit v osolené vodě, nechat okapat a naplnit jimi sklenice. Uzavřené sklenice se sterilují 30 minut při teplotě 100 0C.
Možností, jak si obohatit jídelníček houbami je mnoho. Houby hojně využívali už naši předkové. Kdo by neznal polévku kulajdu? Nebo tradiční staročeské jídlo houbový kuba, je toho také příkladem. A nesmíme zapomenout ani na houbovou omáčku.
Závěrem vám tedy přinášíme recept na tradiční houbovou omáčku tak, jak ji dělaly naše babičky:
Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, sůl a kmín. Podusíme asi 15 minut za občasného zamíchání či podlévání vodou. Až houby změknou, zaprášíme je jíškou, předem připravenou z mouky a másla. Provaříme a přilijeme smetanu. Houbovou omáčku podáváme nejlépe s knedlíky.