Únava – její příčiny a jak s ní bojovat

Únava je běžnou, ale nežádoucí, součástí našeho života a každý se s ní setkává i několikrát týdně. Všichni dobře známe, když nemáme na nic energii a naplánované úkoly přesouváme na „někdy příště“.

Nedostatek živin ve stravě

Únava může mít celou řadu příčin, například nedostatek spánku, nemoc či dlouhodobý stres. Nejčastější příčinou únavy však bývá chudokrevnost, která se projevuje sníženou schopností krve okysličovat naše tělo. Chudokrevnost bývá způsobena chronickými nemocemi nebo může být způsobena nezdravou stravou, málo bohatou na živiny a vitaminy. Častou příčinou chudokrevnosti je malé množství železa ve stravě, které bývá obsaženo v mase. Vegetariáni by měli mít ve své stravě obsaženy fazole, čočku, tmavozelenou listovou zeleninu, ořechy, pšeničné klíčky a slunečnicová semena. Příjem železa ze stravy však nemusí stačit  a je tedy nutné užívat vhodné doplňky stravy. Další látky potřebné pro správnou tvorbu krve jsou vitamin B12 a folát.

Vysoký příjem rafinovaného cukru

Nepříjemnou únavu může také způsobovat vysoký příjem rafinovaného cukru ve stravě a nízkokalorické potraviny s nedostatkem železa a zinku. Rafinovaný cukr a snadno stravitelné škroby (sladkosti, pečivo, sladké nápoje) vedou k rychlému získání energie, protože se velmi snadno dostávají do krevního oběhu. U lidí náchylných k těmto náhlým změnám se asi po půl hodině, kdy zkonzumovali nadměrné množství cukru, dojde k prudkému poklesu hladiny krevního cukru a to vyvolá pocit únavy. Pokles hladiny krevního cukru také způsobují dlouhé přestávky mezi jídly. Je tedy důležité jíst pravidelně a zbytečně nehladovět.

Správnou hladinu krevního cukru si udržíte tak, že snížíte spotřebu cukru ve stravě a naučíte se jíst častěji, ale menší porce (5-6 jídel denně). Dosáhnete tak pravidelného uvolňování sacharidů do krevního oběhu a zamezíte nežádoucím výkyvům.

Drastické a nárazové diety

Při nevhodných dietách tělo nečerpá dostatek kalorií k udržení normálních tělesných funkcí a trpí nedostatkem energie. Tyto diety jsou pro naše zdraví velmi nevhodné. I při dietě musíme pro naše tělo zajistit dostatek energie a to se nám povede jen tehdy, když si sestavíme dietní plán, podle kterého budeme hubnout 0,5 – 1 kg týdně a místo drastické změny jídelníčku vyřadíme tučné potraviny. Jeden gram tuku má dvojnásobné množství kalorií jako stejné množství bílkovin a sacharidů. Hubnutí bez únavy lze dosáhnout nahrazením tučných jídel ovocem, tmavým chlebem, těstovinami a ovesnými výrobky.

Další příčiny únavy

Únavu lze krátkodobě odstranit kofeinem v kávě, čaji a limonádami s přidaným množstvím kofeinu. Nadměrný příjem kofeinu však může únavu posílit.

Pocit vyčerpání může způsobit nedostatek pohybu. Pravidelný pohyb zvyšuje kyslíkovou kapacitu svalů a posiluje imunitní systém. I když se vám to může zdát nepravděpodobné, zdravý pohyb vám pomůže přemoci únavu a postaví vás na nohy.

 

Proti únavě přidejte do jídelníčku:

  • potraviny bohaté na železo, hlavně libové maso
  • potraviny bohaté na zinek
  • tmavozelená listová zelenina
  • těstoviny
  • maso, ryby, vajíčka kvůli vitaminu B12

Z jídelníčku vyřaďte:

  • cukr, koláče, sladkosti
  • kofein
  • alkohol

 

Napsat komentář