I když je všeobecně známé, že zuby je nutno pravidelně čistit zubním kartáčkem a mezizubní prostory nití, zanedbává se význam správné výživy na dobrý stav chrupu. Zubní kaz (karies) o onemocnění dásní jsou způsobovány bakteriemi usazenými na zubech, zvláště koloniemi bakterií, které vytvářejí lepkavé povlaky známé jako plaky. Pokud plak neodstraníme, bakterie rozkládají cukry a škroby na kyseliny a ty naleptávají sklovinu.
Strava pomáhá v prevenci kazu tím, že dodává fluoridy, které zvyšují odolnost zubů proti kazu, a jiné látky nutné pro zdravé zuby a dásně.
Strava pro zdravý chrup
V těhotenství dbejte na to, aby vaše výživa obsahovala dostatek vápníku nutného pro zdravý vývoj zubů vašeho dítěte: vhodným zdrojem jsou nízkotučné mléčné výrobky, sardinky z konzervy (které jíme i s kostmi), sezamová semínka a tmavě zelená listová zelenina. Vitamin D, který se vyskytuje v tučných rybách, napomáhá jeho resorpci.
Zubní kaz můžeme do značné míry omezit fluoridem podávaným dětem v prvních letech života. Pokud není pitná voda ve vaší domácnosti fluorovaná, můžete dětem podávat fluorid v kapkách nebo v tabletách. Vzhledem k tomu, že děti jsou k zubnímu kazu zvláště náchylné, musí se rodiče pečlivě starat, aby si zuby správně čistily a aby dostávaly vhodnou stravu, zvláště po třetím roce života. Nerostné látky, nutné pro správný vývoj skloviny, jsou vápník, fluorid, který se přidává do většiny zubních past, fosfor, který se vyskytuje v mase, rybách a vejcích, a magnesium z celozrnného chleba, špenátu a banánů. Pro růst silných a zdravých kostí a zubů má význam také vitamin A. Vhodným zdrojem beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A, je oranžové ovoce a zelenina – jako meruňky a mrkev – a zelená listová zelenina.
Vliv cukru na zdraví zubů
Sacharóza, hlavní složka cukrové třtiny a cukrové řepy, byla dlouho považována za hlavní příčinu zubního kazu, ale zdaleka není jediným viníkem. I když sladkosti a nápoje obsahující cukr jsou hlavními útočníky, ke vzniku kazu mohou přispívat také škroby. Je to proto, že je sliny rozkládají na jednoduché cukry, které pak bakterie mění na kyseliny poškozující zubní sklovinu. Potraviny, které se lepí na zuby, snadno způsobí vznik zubního kazu, protože kyseliny, které z nich vznikají, jsou v přímém kontaktu se sklovinou a nejsou smývány slinami.
Sušené ovoce může působit stejně jako lepkavé cukroví, protože obsahuje množství koncentrovaných cukrů, lepí se na zuby a tím poskytuje bakteriím více času k tvorbě kyselin. Neslazené ovocné šťávy, například pomerančová a grapefruitová, mohou ovlivnit vznik kazu svou kyselostí a vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Škodlivé však mohou být i uměle slazené nápoje. Nezpůsobují přímo zubní kaz, ale kyselé druhy – například ovocné posilující nápoje bez cukru – mohou poškozovat sklovinu. Problémy působené čerstvým ovocem jsou menší, protože žvýkání podporuje sekreci slin a tím se snižuje doba, po kterou je cukr a kyselina v kontaktu se sklovinou.
Nebezpečí zubního kazu způsobují také zákusky mezi jídlem, sladké nápoje a ovocné šťávy vypité těsně před ulehnutím nebo užívané příliš často. Rodiče by dětem neměli dávat na noc před usnutím láhev mléka (obsahuje mléčný cukr a laktózu), ovocnou šťávu a dudlík namočený do cukrového sirupu pro uklidnění.
Strava, která pomáhá
Každé jídlo by mělo končit potravinou, která kaz nezpůsobuje, a může mu dokonce zabránit. Za potravinu, která sklovinu chrání, se považuje například sýr. Pokud ho jíme po jídle a pak už nepijeme nic takového jako čaj nebo kávu, snižuje hladinu kyselosti v dutině ústní. Žvýkačka bez cukru po jídle také zabraňuje tvorbě zubního kazu, protože zvyšuje sekreci slin, které odplavují kyseliny.
V boji se zubním kazem pomáhá také lékořice, která je součástí některých zubních past. Působí protizánětlivě a obsahuje látky, které omezují rozvoj zubního plaku. Nejdůležitější v boji se zubním kazem je však používání zubní pasty s fluoridy.
Onemocnění dásní
Pro onemocnění dásní ztrácí lidé víc zubů než kvůli zubnímu kazu. Toto onemocnění nejčastěji postihuje toho, kdo své zuby a hygienu ústní dutiny trvale zanedbává a nedodržuje pravidla zdravé výživy. Zvlášť ohrožení jsou lidé podvyživení, nemocní AIDS, alkoholici a lidé léčení kortikosteroidy nebo některými léky proti rakovině. Pravidelné čištění kartáčkem a zubní nití brání vzniku bolestivých, oteklých a zanícených dásní.
Gingivitida, běžné onemocnění, které způsobuje zarudnutí, otok a krvácení dásní, je nejčastěji způsobena postupným narůstáním plaku. K léčbě patří především dobrá hygiena dutiny ústní a odstraňování plaku zubním lékařem. Pokud se neléčí, může vést k periontitidě – pokročilé infekci dásní, která způsobuje uvolňování a vypadávání zubů.
Krvácení z dásní může být také příznakem nedostatku vitaminu C. Abychom zabránili obtížím, musí být v naší stravě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
Onemocnění dutiny ústní jsou naprosto běžná – většina dospělých má alespoň jednu zubní výplň – je však snadné jim zabránit. Při správné výživě a pravidelném čištění vám mohou zuby vydržet celý život.