Chia semínka získala zásadní pozornost světové populace někdy kolem roku 2013. V dnešní době se mezi námi najde jen hrstka lidí, kteří by o nich nikdy neslyšeli. Raketovým tempem začaly bourat žebříčky oblíbenosti mezi superpotravinami. Mnozí jej považují dokonce za nejprodávanější zboží v této kategorii.
K sehnání jsou naprosto v každém větším obchodě a jejich hlavní dodavatelé, distributoři i výslední prodejci si mohou mnout ruce (a hladit kapsy).
Málokdo z nás už ale ví, odkud chia semínka pochází a čím si vlastně zasloužila tolik pozornosti napříč celým světem.
Historie – odkud a kde se vlastně vzala
Většina z Vás jistě zaznamenala existenci chia semínek právě v období od již zmiňovaného roku 2013 (což není žádná ostuda, jsem na tom stejně). Jejich historie však sahá až do doby 3500 let před Kristem. O původu názvu chia semínek se dodnes vedou spory, nicméně s největší pravděpodobností pochází od starých Mayů, v jejichž jazyce slovo „chia“ znamená „síla“. Opět nás tedy civilizace roků minulých dokázala něčemu naučit. A nebyli jediní. Kromě Mayů se sběrem chia semínek zabývali ještě Aztékové.
Požívali je volně smíchané s ostatními potravinami, rozpučené ve vodě jako nápoj, lisovali z nich olej, vytvářeli různé léčebné směsi a v neposlední řadě také vyráběli mouku, která vydržela čerstvá několik let. Aztékové pro ně našli ještě jedno využití, kdy je používali jako platidlo.
Za dlouhotrvající úpadek chia semínek mohl až příchod Evropanů do Ameriky, kteří se rozhodli na novém kontinentu začít pěstovat své potraviny (obiloviny a zeleninu). V 90. letech minulého století se však vědcům podařilo semínka opět rozšířit a o pár let později tu máme světový fenomén, který zřejmě jen tak znovu neupadne v zapomnění.
Čím jsou chia semínka tak jedinečná?
Na první pohled se může zdát, že v sobě šedé až černé drobounké kuličky neskrývají nic zázračného. Skutečně se občas jejich účinky díky hladovým kampaním marketérů společností, které je prodávají, přeceňují. Nicméně se jim pozitivní vliv a dopady na zdraví člověka nedají upřít.
Semínka šalvěje hispánské (tak se jmenuje rostlina plodící chia) jsou pro své vlastnosti často nazývány také jídlem běžců. Díky schopnosti vázat na sebe vodu pomáhají tělu při vyvinutí zátěže zajistit zvýšenou vnitřní hydrataci. Že je tahle informace skutečně pravdivá si může každý z vás ověřit doma . Stačí ponořit hrst semínek do sklenice s vodou a během krátké chvíle nabobtnají až do velikosti 12x větší než původní.
Mimo jiné jsou také významným zdrojem proteinů, tuků (především nenasycené mastné kyseliny omega-3), kvalitních sacharidů, vlákniny, vápníku, fosforu, hořčíku a železa . Těžko uvěřit, že se v tak malém semínku ukrývá hned několik zdraví prospěšných látek.
Pro koho jsou chia semínka vhodná?
Jednoduše – úplně pro všechny! A zároveň není nikdy pozdě s jejich pravidelnou konzumací začít. Kromě toho, že jsou vhodné pro sportovce, vyhledávají je také vegetariáni, vegani, lidé s dietními režimy a různými onemocněními. K posledními bodu seznamu bych rád zmínil, že chia semínka slouží pouze pro podporu zdraví jako takového, nemají žádné potvrzené léčivé účinky, jak jste se možná mohli na internetu dočíst.
V jakém množství a v kombinaci s čím chia semínka jíst?
Doporučená denní dávka semínek se pohybuje mezi 2-3 lžícemi.
Výhodou chia semínek je, že nemají prakticky žádnou chuť, i když někteří lidé hovoří o lehkém nádechu oříšků.
Pokud nemáte dostatek času na nějaké náročné vaření, nejjednodušší variantou je nasypat hrst chia semínek do jogurtu, ve kterém semínka za krátkou chvíli nabobtnají a kromě občasného zapraskání mezi zuby nepocítíte žádnou změnu oproti normálu. Dále se pak hojně využívají v kombinaci s pudinkem, ovesnou kaší nebo ovocným džemem. Pokud naopak máte času na rozdávání, dobré zkušenosti mám také s kombinací chia s domácími sušenkami.
„Zdravý způsob života začíná u stravování. Proto doporučuji chia semínka vyzkoušet. Výsledky se určitě dostaví.“
Autor článku: DaweB