Návrat k přírodě se projevuje stále častěji konzumací dříve neznámých rostlin, které mají skvělé účinky na naše zdraví. Dnes si představíme dvě z nich – stévii a kotvičník.
Stévie – slaďte zdravěji!
Příliš sladkého není zdravé – to je všeobecně přijímaný fakt, ale přesto se většina z nás bez sladké chuti neobejde. Někdo se neobejde bez sladkého pečiva, jiný nepozře čaj či kávu, aniž by si šálek řádně osladil Ale i chuť na sladké můžeme utěšit kvalitněji než rafinovaným cukrem, například díky stévii, která je zdravější, než asparatam či jiná umělá sladidla.
Stévie sladká (stévie nebo také stevia) je keřík původem z Paraguayie a je až 500 krát sladší než klasický cukr. Zdrojem sladké chuti jsou listy této zajímavé rostliny. Její výhodou ale je, že stévie zároveň nemá žádné kalorie. Jako sladidlo se tak hodí i pro diabetiky.
Stévie není určena jen pro slazení teplých nápojů, ale můžete ji použít i při přípravě mnoha jídel. Například rajská omáčka se dá osladit stévií, stejně jako doma pečené muffiny či jiné sladké pečivo. U pečiva se ale doporučuje kombinovat stévii s ovocnou dření, kefírem nebo jogurtem, aby těsto nebylo suché. Skvěle se hodí také na oslazení citronády či jiné domácí limonády, pudinků, krémů, zmrzlin, koktejlů či smoothies. Některé kuchařky používají prodávané extrakty nebo prášek, jiné si doma připravují vlastní výluh z listů (sušených či čerstvých). Výluh je vhodné uchovávat v ledničce.
Bezpečná denní dávka stévie je až 1500 mg, co jež o dost víc, než průměrný člověk zkonzumuje za celý týden. Stévie tak může být skvělým pomocníkem nejen při hubnutí, ale i v celkové snaze po zdravém životním stylu. Je ideálním sladidlem při redukční dietě, kdy je třeba zvýšit výdej energie, ale snížit příjem kalorií. Pomůžeme nám rovněž zachovat optimální hladinu krevního cukru, což je při hubnutí také důležité. Je-li hladina krevního cukru nestálá, při výkyvech jeho hodnoty se dostaví tzv. vlčí hlad. Tak se dá zhubnout jen velmi těžko. Existuje studie, podle které 1000 mg stévie může snížit hladinu krevního cukru až o 18 %. Další studie prokázala pozitivní vliv stévie na vysoký krevní tlak už při denní konzumaci kolem 1000 mg. Stévie nahrazující rafinovaný cukr snižuje také kazivost chrupu.
Kotvičník zemní – rostlinná viagra
Kotvičník zemní je nenápadná rostlina s lodyhou vysokou 10 až 60 cm. Jsou ale známy i metrové exempláře. Má menší řapíkaté listy ve tvaru elipsy a pětičetné žluté květy. Světle hnědá vejcovitá semena ukrývá pět malých tvrdých plůdků v jednom celku se dvěma špičatými ostny po stranách.
Kotvičník roste v Evropě, Africe, Asii a také v Austrálii. Na vhodném stanovišti, což je suché místo s písčitou půdou, roste dobře i u nás. Lze ho pěstovat také v truhlících na jižních oknech. Semena přezimují v půdě a na jaře vyklíčí.
Kotvičník obsahuje fytosteroly, alkaloidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice a také vitamín C. Vegetariány by mohlo zajímat, že listy a nať kotvičníku obsahují v sušině až 12 % bílkovin, 2,6 % tuku a 28 % vlákniny, nechybí ani sacharidy (skoro 41 %) a minerální látky (17 %). Pozitivní vliv kotvičníku na sexualitu byl prokázán klinickými testy, což mu vyneslo přezdívku rostlinná viagra. Podporuje potenci mužů, ale také sexuální apetit, a to i u žen. Kotvičník pomáhá také při dalších zdravotních problémech, jako je jarní únava, dlouhodobý stres, rekonvalescence po chemoterapii a dalších zásazích do organismu. Dokonce pomáhá i při kocovině.
Jeho nevýhodou je, že na vysokou koncentraci obsažených látek si může uživatel zvyknout, což vede podvědomě k navyšování denní dávky. Kotvičník nemůže konzumovat každý, chronicky či vážně nemocné osoby by se měly raději předem poradit se svým ošetřujícím lékařem. Kotvičník není vhodný pro děti, těhotné nebo kojící ženy, celiaky, pacienty s onemocněním ledvin či jater. Také doporučené dávkování se nesmí překračovat.