Můžeme si myslet, že naše touha po slaných potravinách je kvůli lepší chuti a jídlo bez soli si už nedokážeme představit. Ale je to skutečně jen kvůli chuti, nebo je nám to dáno geneticky? Vědci z University of Edinburg zjistili, že odstranění určitého genu u myší (gen, který je spojen s vysokým krevním tlakem u člověka) je nutí pít více slané vody, což má za následek nárůst vysokého krevního tlaku. Když myši přestaly pít slanou vodu, krevní tlak se vrátil do normálu. Zatímco zdroj neuvádí, zda lidem, kteří touží po soli, chybí tento gen, vědci již zahájili výzkum léků, které mohou pomoci pacientům se srdečním selháním kontrolovat jejich příjem soli.
Sodík, součást soli, je důležitý pro celkové zdraví, ale při více než doporučených 2300 miligramů za den (asi jedna čajová lžička), může vést k vysokému krevnímu tlaku a srdečním chorobám. Může být těžké snížit příjem slaných potravin na doporučenou hodnotu, ale je to důležité pokud máme zůstat zdraví a ve formě.
Zajímá vás, jak na to? Zde je několik typů:
- Dávejte si pozor na záludné zdroje soli, jako jsou konzervy fazolí, pochoutkové maso a sojové omáčky.
- Upravte si chuť vašich jídel kapkou citronové šťávy nebo jablečného octa.
- Vyměňte hotovky z obchodu za čerstvé potraviny, které si pak můžete okořenit a připravit podle sebe.
- Omezte potraviny jako slanina, klobása a další uzené výrobky na zvláštní příležitosti.
- Vybírejte potraviny s nízkým obsahem soli – měli by být označené.
- Snižte počet doručovaných jídel a raději si uvařte jídlo podle sebe.