Ořechová másla představují ve výživě fenomén dnešní doby. Většina z vás o nich jistě slyšela a myslím si, že i nemalá část je také ochutnala a oblíbila si je. Co to vlastně oříškové máslo je? V ideálním případě obsahuje pouze ořechy, které jsou namlety tak najemno, až vytvoří krém. Na trhu ale najdeme množství másel s přídavkem cukru, čokolády, kakaa, a podobně.
Co se týká výživových údajů, neřekla bych, že oříškové máslo je přímo zdravé, ale rozhodně je zdraví prospěšné a to kvůli vysokým hodnotám vitamínu E a hlavě díky svému obsahu tzv. „zdravých tuků“. Naše tělo takové tuky potřebuje například kvůli správné činnosti mozku. Ořechy (a stejně tak i ořechové máslo) jsou ale na druhou stranu docela kalorické a výživné, a tak by se jejich konzumace neměla přehánět. Sníst půl skleničky ořechového másla na posezení rozhodně není přínosné, i když dejme si ruku na srdce, kdo to už někdy neudělal.
Ořechová másla se vyrábí vlastně ze všech druhů ořechů. Nejznámější a také nejlevnější je arašídové máslo, které jedni milují a druzí nesnáší. Mnohem chutnější je podle mého názoru máslo lískooříškové nebo kešu máslo a na pomyslném stupni vítězů pak z mého pohledu stojí máslo mandlové nebo to z pekanových ořechů. Zde už si ale člověk za tu chuť musí trochu připlatit.
A dostáváme se k tomu, že oříšková másla rozhodně nejsou levnou záležitostí. Není se čemu divit, reflektují mimo jiné cenu samotných ořechů, které v dnešní době také nepořídíme levně. A proto se nabízí otázka, zda se dá a vyplatí vyrobit si takové máslo doma. Já za sebe říkám, že rozhodně ano. Nenechte se odradit pověrami kolujícími na internetu, které tvrdí, že bez drahého mixéru za tisíce, dobré máslo nevyrobíte. Je sice pravda, že ne každý mixér si s máslem poradí, ale rozhodně to nezávisí na ceně přístroje. Já sama mám zcela obyčejný mixér ETA Cabero a máslo se mi vždy povedlo napoprvé a za pár minut.
Jak vyrobit ořechové máslo?
A jak tedy při přípravě postupovat? Při přípravě lískooříškového másla vždy ořechy krátce opražím a snažím se je třením v utěrce zbavit slupky. Nejde to úplně dokonale, ale snažte se, co to půjde. Ořechy nasypu do mixéru a s krátkými pauzami je rozemelu tak najemno, až se začne z ořechů tvořit krásně tekutý krém. Jestliže se vám krém tvořit nezačne, zkuste přidat 1-2 lžičky kokosového oleje, často to pomůže. Dávejte mixéru oddech, ať se nezavaří, ale buďte trpělivý a nevzdávejte svoji snahu hned po pěti minutách.
Hotové máslo se skvěle hodí třeba na ochucení ovesných kaší nebo jako poleva třeba na banánový chlebíček. Já s ním ráda ochucuji i sladká těsta, ale využiji ho i přípravě marinád v asijské kuchyni. A můžete kouzlit dál – stačí přidat trochu kakaa, dřeně z vanilkového lusku a případně trochu datlového sirupu na oslazení a získáte skvělou lískooříškovou pomazánku, která je mnohem zdravější než známá komerční verze. Více tipů a receptů najdete na mém blogu.
Autor: Tereza Zástěrová z blogu Flavours of Amellia