Naučte se používat chilli papričky ku prospěchu svého zdraví

S určitou dávkou rozumné míry považujeme chilli papričky za přírodní dar, bez něhož si v Mexiku neškrtnete. Dalo by se říci, že se jedná o národní dochucovadlo, kořenící směs a především prostředek sloužící ke vtisknutí nezapomenutelného gastronomického šarmu. 

Chilli paprička je vlastně pepř

Chilli papričky se rovněž ukrývají pod názvem kajenský pepř, kde se mísí drcená podoba usušených papriček. Navzdory až neúnosné pálivosti se tento typ ostrého koření řadí na přední místa celosvětové popularity. Jen málo které koření rozděluje strávníky na dvě zcela odlišné skupiny. Jedni se nemohou bez ostré chuti na jazyku obejít a ti další se právě takovému zážitku raději vyhýbají. Chilli papričky jsou atraktivní i pro svou prospěšnost, ale vše má své hranice.

Zdravotní výhody přicházejí okamžitě

Nemáme dostatečný prostor pro vypsání všech působivých chemických sloučenin obsažených v této rostlině. Každá z nich je ve své podstatě skvělým preventivním prostředkem a ochranou před vznikem celé řady nemocí. Chilli papričky jsou díky kapsaicinu antibakteriální a antikarcinogenní. Kapsaicin stojící za pálivostí papriček dokáže i snížit hladinu LDL cholesterolu u mimořádně obézních jedinců.

Prospěšnost chilli se skrývá ve vitamínech

Jsou známé pro své efektivní účinky v rámci cíleného hubnutí. O spalování kalorií se stará právě uvolněné horko v organismu. Kromě bohatého obsahu vitaminu C nesmíme opomenout na početné zastoupení antioxidantů a schopnosti uchránit tělo před škodlivými viry. Posypaný salát kajenským pepřem napomáhá trávení a celkově zvyšuje využitelnost daného pokrmu. Vyjmenujme si ještě zástupce důležitých vitamínů skupiny B, hořčík, draslík, mangan a železo. Všech těchto prvků se v chilli papričkách objevuje nadbytek.

Kdy už je chilli škodlivé?

Výše uvedený kapsaicin způsobující štiplavost způsobuje strávníkům nadměrnou horkost na jazyku, v ústech i krku. Každý na tuto intenzivní zkušenost reaguje odlišně. Pokud se dostanete do nepříjemné situace a pálení překročí únosnou mez, ztlumíte ho lžící zkonzumovaného bílého jogurtu. 

Chilli nelze doporučit lidem s problémovým jícnem a navíc u velmi slabých jedinců se naopak může prohloubit riziko vzniku zánětů a onemocnění jater, žaludku a střev. Škodlivě působí i zbytečná nadměrná konzumace. 

Chilli papričky drcené nebo kajenský pepř jsou pro zimní sezónu jako dělané. Zahřejí vás, posílí organismus a zvýší celkovou odolnost.

Napsat komentář