Káva, kromě kofeinu, obsahuje asi 300 aktivních složek, z nichž pouze jediná má výživovou hodnotu. Niacin vzniká při pražení a v jednom šálku kávy najdeme asi 1 mg. Pro pokrytí denní potřeby niacinu bychom museli vypít aspoň 15 šálků kávy, což však nikomu nedoporučuji. Další výživové hodnoty kávy se pak odvozují od přidaného mléka a cukru.
Káva a cholesterol
Několik výzkumů potvrdilo, že lidé, kteří denně pijí více jak 6 šálků kávy, se vystavují riziku srdečních chorob. Toto riziko ale souvisí s metodou přípravy kávy, než s obsahem kofeinu. Pokud kávu připravujete v překapávači jako espreso nebo vaříte mletou kávu ve vodě, uvolňují se dvě chemické látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečního onemocnění. Tyto látky se přirozeně vyskytují v kávových zrnech a je možné je odstranit při filtraci kávy přes papír nebo při výrobě instantní kávy.
Káva a srdeční onemocnění
Po vypití šálku kávy se vám zvýší tep a lehce se zvýší i krevní tlak. Pití rozumného množství kávy nezpůsobuje trvalé zvýšení krevního tlaku. Dokonce osoby se zvýšeným krevním tlakem se nemusí úplně vzdát pití kávy. Donedávna se myslelo, že káva nebo kofein vyvolávají nepravidelnou srdeční činnost a zvyšují riziko infarktu u těch, kteří již infarkt prodělali. Výzkum však ukázal, že pití filtrované kávy k nepravidelnému srdečnímu rytmu nevede.
Případná rizika pití kávy
Vědecky bylo vyvráceno, že pití kávy zvyšuje riziko rakoviny slinivky a dalších orgánů, naopak existuje možnost, že káva snižuje riziko rakoviny tlustého střeva (zatím nebylo potvrzeno ani vyvráceno). Nadměrné pití kávy může ženy vystavit riziku řídnutí kostí po přechodu a v pozdějším věku. Káva také patří mezi nejčastější uváděné příčiny migrény a u mnoha lidí způsobuje nespavost, pokud ji pijí pozdě večer.
Obecně lze říci, že střídmé pití kávy nemá na zdraví našeho organismu zásadní dopad a není potřeba se oblíbeného nápoje zříkat. Problémy však mohou nastat u lidí, kteří denně pijí nadměrné množství kávy (4 a více šálků). Každodenní nadměrný přísun kofeinu a dalších látek obsažených v kávě může mít z dlouhodobého hlediska negativní vliv na naše zdraví.