Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, která je jedním z typických znaků západního typu stravy (bílé pečivo, koláče, sušenky, některé druhy cereálií), značně přispívá ke zvýšenému výskytu všech civilizačních nemocí. Mohutné zvýšení krevního cukru po jídle s vysokým GI vede k vyplavení přebytku inzulinu, jenž značnou část energie přetváří na nechtěné tukové zásoby zejména v rizikové oblasti pasu. Tento jev má podle nejnovějších výzkumů i toxický vliv na buňky tvořící výstelku cév – vede tedy přes jejich opakované poškozování až ke vzniku aterosklerózy.
Glykemický index se týká výhradně potravin s obsahem sacharidů (pečivo, přílohy, sladkosti, ovoce, zelenina). Zjišťuje se vždy měřením hladiny cukru u dobrovolníků – měří se vzestup hladiny cukru po jídle a následně vždy v určitých časových postupech. Čím vyšší je vzestup hladiny krevního cukru, tím hlubší bývá propad (hypoglykémie) a v důsledku toho nastává jídle větší hlad. Potravinám, které způsobují vysoký vzestup hladiny krevního cukru, byste se měli vyhýbat.
Které to jsou? Bílé pečivo (vhodnější je celozrnné, především ze žitné mouky), bílá rýže, brambory pečené v troubě (mnohem lepší jsou vařené), rozvařené těstoviny, houskové knedlíky, instantní bramborová kaše, výrobky z kukuřičné mouky, slazené snídaňové cereálie (lepší jsou obyčejné ovesné vločky), sladkosti, pivo, likéry.
Glykemický index běžných potravin
potravina | glykemický index (GI) |
vysoký GI (vyšší než 70) | |
rýže jasmínová | 109 |
datle sušená | 103 |
bageta pšeničná | 95 |
brambory pečené | 85 |
chleby rýžové pufované | 85 |
kaše bramborová instantní | 85 |
rýže na sushi | 85 |
Chocapic lupínky | 84 |
chléb bezlepkový | 80 |
lupínky kukuřičné | 80 |
vafle plněné | 77 |
donut | 76 |
chléb libanonský | 75 |
chipsy nachos | 74 |
popcorn | 72 |
chléb bílý | 69-71 |
střední GI (56-69) | glykemický index (GI) |
rýže arborio (na rizoto) | 69 |
polenta | 68 |
těstoviny bezlepkové | 68 |
sušenky BeBe | 67 |
zmrzlina smetanová | 67 |
kaše ovesná instantní | 65 |
kuskus | 65 |
rýže bílá | 64 |
fíky sušené | 61 |
nudle rýžové | 61 |
ananas čerstvý | 59 |
rýže basmati | 58 |
meruňky čerstvé | 57 |
sušenky BeBe Dobré ráno čokoládové | 57 |
rozinky | 56-64 |
nízký GI (nižší než 55) | glykemický index (GI) |
vločky obecné obyčejné | 55 |
banány | 52 |
sushi – průměrně | 52 |
mango | 51 |
brambory vařené | 50 |
pohanka | 49 |
bulgur | 48 |
mléko sójové | 44 |
pomeranč | 42 |
chléb žitný | 41-55 |
musli bez cukru | 40 |
puding (doma uvařený z prášku) | 40 |
těstoviny vaječné – průměrně | 40 |
švestky čerstvě | 39 |
jablka | 38 |
jogurt bílý | 35 |
sýr Cottage | 34 |
mléko odtučněné | 32 |
čočka | 29 |
cizrna | 28 |
fazole | 28 |
mléko plnotučné | 27 |
kroupy (z ječmene) | 22 |
sója – luštěnina | 18 |
mrkev syrová | 16 |
ořechy (pozor na množství tuku!) | 14-24 |