Většina z nás si spojí červenou řepu s mističkou rudých kostiček ve sladkokyselém nálevu, což byla klasika v jídelnách podávaná kupříkladu k srbskému rizotu. Červená řepa tak nemá v české prostředí dobré renomé, ale je to škoda. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, současně je plná vlákniny.
Plná vitamínů, minerálů i antioxidantů
Vitamíny C, řady B nebo E, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, jód nebo selen, červená řepa je prostě celou zásobárnou cenných látek. Právě vlivem vitamínů a minerálů zvyšuje celkovou odolnost organismu, pomáhá při trávení, pročisťuje střeva a snižuje špatný cholesterol. Podporuje tvorbu červených krvinek a je tak dobrým pomocníkem proti chudokrevnosti nebo při léčbě dny.
Vlivem antioxidantů má červená řepa silné protizánětlivé a detoxikační účinky, je prospěšná pro kardiovaskulární systém, povzbuzuje krevní oběh rozšířením cév a snížením krevního tlaku. Obsahuje barviva jako betakaroten, betain a betanin. A díky nim má řepa nejen krásnou barvu, ale konzumace zvyšuje ochranu před rakovinou a podporuje funkci jater.
Pro sportovce, těhotné i na kocovinu
Mnoho sportovců nedá na červenou řepu dopustit, protože zvyšuje výkon a napomáhá regeneraci. I těhotné by se neměli červené řepě vyhýbat, protože obsahuje kromě zmíněných vitamínů i velké množství kyseliny listové. Ale samozřejmě šťávu z řepy si můžete dopřát i vy, protože je to vitamínová bomba. Ideální je v kombinaci s mrkví a jablkem nebo s čerstvou pomerančovou šťávou, případně lze kombinovat s mrkví a zázvorem. Na kocovinu je nejlepší čerstvá šťáva z 200 g řepy, 1 pomeranče a kousku zázvoru. Syrovou řepu také přidejte do salátu. Pro lepší stravitelnost můžete dát plátky řepy marinovat v olivovém oleji s česnekem nebo stačí zakápnout citronem nebo balzamikovým octem, aby změkla.
Listy do polévky nebo na špenát
Velké množství vitamínů mají kromě samotné bulvy i listy červené řepy. Ty můžete pokrájet nadrobno a přidat do salátů nebo celé listy využít na masové závitky. Listy lze přidat i do polévky nebo se dají upravit jako špenát klasicky s česnekem a vajíčkem.