Pečené brambory s bazalkovým krémem

Tip na dietní a zdravý oběd. Brambory upečené ve slupce jsou cenným zdrojem vlákniny, draslíku a železa. Tvaroh dodá velké množství vápníku a obsahuje málo kalorií.

  • Množství: 4 porce
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Obtížnost: snadné
  • Kategorie: bezlepkové
  • 1 porce: 770 kcal, 29g B, 39g T, 72g S

Suroviny

  • 24 kusů malých brambor
  • 1 ks cibule
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 1 svazeček bazalky
  • 100 ml olivového oleje lisovaného za studena
  • 800 g tvarohu (20 % tuku)
  • 3 lžíce lněného oleje
  • 1 bio citron
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 185°C. Brambory omyjeme kartáčkem a podélně rozkrojíme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Bylinky omyjeme, osušíme, rozmarýnové lístky otrháme a nakrájíme.
  2. Brambory, cibuli a rozmarýn promícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme a dozlatova upečeme v troubě (cca 25 minut)
  3. Bazalkové listy otrháme a umyjeme. Z omytého citronu nastrouháme 1 lžičku kůry. Tvaroh, bazalku, lněný olej a citronovou kůru rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme a opepříme.
  4. Brambory a krém podáváme dohromady.

Napsat komentář