Už naši předkové věděli, že do každodenního jídelníčku jednoznačně patří a staly se jeho nedílnou součástí. Dnes je ale jejich obliba u veřejnosti na ústupu a pouze malé procento populace s nimi v kuchyni stále ještě počítá. Řeč je o luštěninách. O skupině potravin, která má pro člověka mnoho zdraví prospěšných účinků. Navíc jejich vaření skýtá určitou dávku svobody, protože způsobů přípravy je opravdu celá řada. Myslíme si tedy, že je obrovská škoda na luštěniny úplně zanevřít a proto si o nich společně něco málo povíme. A třeba zrovna vás následující informace přesvědčí o tom, že předkové přece jen měli pravdu (jako ve většině případů).
Základní informace o luštěninách a čím pro nás vlastně jsou
Nejznámějšími zástupci luštěnin jsou bezesporu hrách, fazole, čočka nebo cizrna. Potraviny, které všichni dobře známe, ale málokdy s nimi přijdeme do blízkého kontaktu typu jídlo/strávník. Výživoví poradci se přitom shodují, že konzumace luštěnin je vhodná klidně i dvakrát týdně, aby byl poměr příjmu rostlinných a živočišných bílkovin v nejlepším případě vyrovnaný. To se od reality běžného života opravdu velice liší.
Co ale vlastně může za ústup luštěnin do pozadí? Podle odborníků je nejspíš na vině nadýmání, které je s nimi všeobecně spojováno. Dále pak také mohou odrazovat vzpomínky na odstrašující provedení pokrmů tohoto druhu ve školních jídelnách. I příprava se někomu může zdát příliš náročná. Ale jak se říká – všechno se dá naučit, když člověk chce.
K čemu všemu jsou luštěniny vlastně dobré?
Že luštěniny do jídelníčku patří jste se už od nás dozvěděli. Pořád ale nevíte z jakých důvodů.
Ty nejzásadnější si tedy rozebereme jeden po druhém.
Luštěniny pomáhají při hubnutí
Luštěniny obsahují cenné živiny, které přímo podporují hubnutí. Tvoří velký zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny, která obsahuje velmi nízké procento kalorií. Přitom ale stále dokáží člověka dostatečně zasytit. Obsahují poměrně málo tuků a přitom nabízejí dostatek sacharidů a bílkovin. Díky tomu pomáhají tělu budovat a udržovat svalovou hmotu, což je při hubnutí potřebné. Svaly jsou velkým spalovačem energie.
Velké množství tělu potřebných látek
Za zmínku stojí zejména přítomnost vitamínu B, který je pro organismus nezbytný. Nedostatek tohoto vitamínu zapříčiní praskání koutků úst, padání vlasů, únavu, nespavost a dokonce i deprese.
Luštěniny navíc obsahují také železo, vápník, hořčík, zinek nebo například draslík.
Konzumací luštěnin k boji proti vážným onemocněním
Luštěniny hlásí vysoký obsah antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály, jenž napadají buňky.
Podle některých studií má konzumace luštěnin pozitivní dopady i z hlediska prevence proti rakovině. Ženy, které zařadily luštěniny do jídelníčku dvakrát týdně, měly po nějaké době výrazně menší sklony k rozvoji rakoviny prsu než ostatní.
I nadýmavost luštěniny se dá eliminovat
Pokud se stále nemáte k zařazení luštěnin do vaší kuchyně z hlediska jejich nadýmavosti, stačí se pouze držet jednoduchých rad, které nadýmání eliminují. Luštěniny by se měly konzumovat naklíčené. Během klíčení se složité cukry rozpadají na menší a díky tomu se nadýmání budete muset tolik strachovat.
Dále se pak vyplatí při vaření luštěniny kombinovat s různými bylinkami, které napomáhají trávení. Především se můžete zaměřit na majoránku, saturejku, koriandr, tymián nebo anýz.
Dejte luštěninám šanci
Pokud si s jejich přípravou nevíte rady, nemusíte se v dnešní době všudypřítomného internetu obávat, že by vám nikdo nedokázal poradit. Proto neváhejte, zajděte do obchodu a udělejte si večeři s obsahem luštěnin ještě dnes!
Autor článku: DaweB