Avokádo. Je hitem posledních několika let. Vidíme ho všude. Ifluenceři se s ním chlubí na sociálních sítích a jedí ho téměř každý den. Málokdo ovšem ví, že avokádo neobsahuje jen spoustu skvělých vitamínů, ale také toxický persin.Co je tedy na avokádu tak zajímavého? Je to jeho unikátní chuť či tvar nebo je v tom úplně něco jiného? My vám zde představíme 5 důvodů, proč je avokádo tak oblíbené.
Má spoustu živin
Avokádo je při správném zpracování velice výživnou surovinou. Hlavně zájemci o zdravou výživu nazývají avokádo superpotravinou. Toto unikátní ovoce obsahuje na 20 různých vitamínů a minerálů. Například ve 100 gramech avokáda můžete najít vitamín K, draslík, vitamín C, vitamín E, kyselinu listovou, vitamín B5 a vitamín B6. Neobsahuje vůbec žádný sodík ani cholesterol. avokádo obsahuje více draslíku než banány a také velké množství vlákniny.
Snižuje hladinu cholesterolu
Je prokázáno, že zvýšená hladina cholesterolu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Právě onemocnění srdce patří mezi jednu z nejčastějších příčin smrti posledních let. Právě avokádo prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Sečteno a podtrženo, dlouhodobá konzumace avokáda pomáhá s léčbou onemocnění srdce a je dobré také jako prevence.
Pomáhá při hubnutí
Po konzumaci avokáda máte dle studií několik následujících hodin mnohem menší chuť na jídlo. Avokádo tedy pomáhá ke snížení množství přijatých kalorií a ke snazšímu dodržování případné diety. Navíc obsahuje velice málo sacharidů, což je při hubnutí velice důležité. Pokud tedy budete pravidelně a správně konzumovat avokádo a přidáte k tomu ještě vhodný sport, je hubnutí zaručené.
Má skvělou chuť
Protože má avokádo velice bohatou a delikátní chuť, přidává se do celé řady pokrmů. Nejznámějším je guacamole. Guacamole je tradiční mexický pokrm, který připravovali již staří Aztékové. Fakticky se jedná o jistý druh pomazánky. Nejčastěji se jí s mexickými nachos a nebo s tvrdými tortillami.
Avokádo se nejí celé, pouze dužina. Slupka a semeno se vyhazují a nekonzumují. Po sejmutí slupky je nutné ovoce ihned sníst, protože jinak dochází k rychlé zkáze některých živin. Tento proces zpomalíce, pakliže avokádo namočíte do citronové šťávy. Pokud jste ovšem vášnivými zahradníky, můžete si semena zasadit a zkusit si vypěstovat svůj vlastní avokádovník.
Avokádo se často přidává také do salátů, ale dá se jíst také samotné. Objevuje se ve spoustě receptech na zdravá jídla a lze ho perfektně kombinovat s různými ingrediencemi. ,
Je prevencí proti rakovině
Živiny obsažené v avokádu mají hned několik skvělých vlastností, které lze uplatnit v boji proti rakovině. Například dokáže výborně potlačit růst nádorových buněk u rakoviny prostaty. Také dokáže zmírnit některé nežádoucí účinky chemoterapie. Obecně platí, že pravidelná konzumace avokáda dokáže procento možného výskytu jakéhokoliv druhu rakoviny rapidně snížit.