Zaměřeno na vitamín C, aneb zima už pomalu vystrkuje své růžky

Vitamin C v ovoci
Vitamin C v ovoci

Zima je tady a krom kouzelně zasněžených strání a romantických kluzišť nám nabídne i méně romantické virózy a nachlazení. Ty se v zimním období vyskytují častěji, a proto je dobré se jim bránit. Jak? Zvýšenou konzumací vitamínu C! 

Spojení zimy a vitamínu C vám může pomalu připadat jako klišé, pravdou je však fakt, že je tento vitamín zodpovědný za posílení imunity a za zvýšení odolnosti proti bacilům, které nás dokáží pořádně potrápit. A protože je lepší vitamín C vytáhnout rovnou z přírody, než uzobávat kapsle z lékárny, ukážeme si, v kterém ovoci a zelenině je nejvíce vitamínu C.

Šípek

Šípek je považován za nejbohatší zdroj vitamínu C a jeho sběr můžeme spojit s relaxační podzimní procházkou. Šípky nejčastěji najdeme na kraji lesů, sbíráme je v období od září do října. Z čerstvých šípků si hned můžeme připravit čaj a to tak, že nasbírané šípky opláchneme, zbavíme stopek, rozdrtíme, zalijeme horkou vodou a necháme deset minut vylouhovat. Následně šípky scedíme, čaj je připravený. Zbylé šípky si můžete i usušit nebo zamrazit, tak budete mít dostatečnou zásobu vitamínu C na celou zimu.

Krom toho, že vitamín C z šípků posiluje imunitu, dobře bojuje i s krvácením dásní.

Černý rybíz

Ani černý rybíz co se týče obsahu vitamínu C za šípkem nijak nezaostává. A protože je po jeho sezóně, na čerstvém rybízu si v zimě nejspíš nepochutnáte. To však ještě neznamená, že jej ze svého jídelníčku musíte vynechat. Jsou tady ještě suché plody černého rybízu, které taktéž obsahují vitamín C a další minerální látky, které přispívají  zdraví a pohodě. Sušené plody rybízu se nejčastěji přidávají do čajů a pomáhají proti nachlazení, při zánětech dýchacích cest, jako kloktadlo a podobně.

Věděli jste, že i sušené listy černého rybízu mohou být přínosem pro vaši přírodní lékárničku? List černého rybízu je považován za přírodní antirevmatikum.

Rakytník

Pro vysoký obsah vitamínu C je rakytník někdy přezdíván jako citroník severu nebo sibiřský ananas. V léčitelství mají bobule rakytníku četné využití. Připravují se z nich sirupy, nálevy, čaje i marmelády. Rakytník je trnitý keř původem z Asie a Kavkazu, postupem času se však rozšířil i do dalších zemí. V rakytníku hojně obsažený vitamín C je prevencí proti virózám a nachlazení, pravidelná konzumace rakytníku také přispívá lepšímu zraku.

Věděli jste, že  v řecké mytologii byl  rakytník označen za oblíbené ovoce Pegase?

Papriky

V boji proti chřipce a nachlazení mohou řádně pomoci i papriky, nehledě na jejich barvu. Ty jsou známé svým vysokým podílem vitamínu C, ve 100 g syrové papriky se nachází 100-200 mg tohoto vitamínu. Krom toho jsou nabité i dalšími vitamíny a minerály, jsou tak výborným antioxidantem, který je dobré zařadit na jídelníček pravidelně. I zde platí, že tepelná úprava je nepřítelem vitamínů, papriky tak konzumujeme nejlépe čerstvé. Papriky se i výborně odšťavňují, užívat je můžeme i ve formě zeleninových šťáv.

Právě papriky jsou výborným semaforem zdraví. V obchodech můžeme narazit na balení takzvané papriky trikolory, kde najdeme papriku červenou, zelenou a žlutou nebo oranžovou. O spojitosti barev ovoce a zeleniny se zdravím jste již určitě slyšeli. Tak si můžete sestavit barevný jídelníček v rámci prevence i pomoci při zdravotních problémech.

Kiwi

Kiwi, nenápadné ovoce zelené barvy a kyselé chuti se právoplatně řadí mezi elitu pomocníků při chřipkovém období. S jedním plodem kiwi pokryjete vaši doporučenou dávku vitamínu C na den. Proto byste si ho v zimním období měli do svých nákupních košíků přidávat častěji. Výborné je v dezertech i v jogurtu, dobře si na něm pochutnáte i samostatně. Krom vitamínu C nabízí kiwi i řadu dalších prospěšných látek, jako je hořčík, draslík, vitamín E a vitamíny skupiny B.

Citrusy

Citrusy jsou přímo spojeny s vitamínem C, protože pokud u vás doma někdo onemocní, první co uděláte je, že skočíte do obchodu pro pomeranče, citróny a grepy. Citrusy jsou prostě nepřekonatelnou jedničkou v boji s nachlazením, vitamínem C jsou nadopované, a proto jsou podávány jen tak, ve formě šťáv a sirupů i v kombinaci s čajem.

Zimní období je tady, a proto se hodí krom hřejivé šály a čepice nahodit i léčebnou kúru s vitamínem C. Jeho konzumace by měla být samozřejmostí jak pro dospělé, tak děti.

Zaměřeno na vitamín C, aneb zima už pomalu vystrkuje své růžky
5 (100%) 1 vote

Líbil se ti článek? Sdílej ho s přáteli a podpoř tím náš web.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*