Rybí tuk, aneb proč je zdravé jíst ryby

Dobrý zdroj rybího tuku je losos
Dobrý zdroj rybího tuku je losos

Lékařské studie potvrdily, že rybí tuk má velmi příznivé účinky nejen na srdce, ale příznivě působí i na celý organismus.

Co to je rybí tuk

Rybí tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny nazývané omega-3. Tyto mastné kyseliny jsou odlišné od nenasycených mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích nazývaných omega-6 a mají také v lidském těle odlišné účinky. Dvě nejúčinnější formy omega-3 nenasycených mastných kyselin – kyselina eikosapenteová (EPA) a kyselina dokosahexanová (DHA), se nacházejí v rybách žijících v chladných vodách (losos, pstruh, makrela, tuňák). Třetí typ omega-3 (kyselina alfa-linolenová – ALA) se nachází v určitých typech rostlinných olejů, například ze lněného semínka a z listové zeleniny.

Působení rybího tuku na naše zdraví

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na životně důležité procesy v našem těle, od regulace krevního tlaku a krevní srážlivosti až po zvyšování imunity. Omega-3 se používají také jako prevence a při léčení mnohých onemocnění.

Hlavním důvodem užívání rybího tuku je snižování rizika srdečních onemocnění. Přítomnost omega-3 v rybím tuku snižuje riziko srdečního infarktu, chrání před poruchami srdečního rytmu, potlačuje zánětlivé procesy, zabraňuje ucpávání tepen, může zmenšovat bolest při menstruačních křečích.

Pro příznivější účinky je dobré místo užívaní rybího tuku v tobolkách zahrnout do svého jídelníčku čerstvé ryby např. losos nebo pstruh.

Kdy si dát pozor s užíváním rybího tuku

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny potlačují krevní srážlivost, takže máte-li poruchy krevní srážlivosti nebo užíváte léky proti srážlivosti, poraďte se s lékařem.

Potravinové doplňky s rybím tukem se nemají brát dva dny před chirurgickým zákrokem a dva dny po něm.

Diabetici se musí o užívání doplňků s rybím tukem poradit s lékařem, vysoké dávky mohou zvyšovat hladinu krevního cukru.

 

Rybí tuk, aneb proč je zdravé jíst ryby
Ohodnoť článek

Přečti si

Léčebné účinky zázvoru
views 628
Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) je v dnešní době velmi diskutovaný pro své léčebné účinky. Původ této asi metr a půl vysoké rostliny z ...
Čerstvé potraviny pro dostatek vitaminů
views 440
Na rozdíl od základních živin - bílkovin, tuků a sacharidů, potřebuje náš organismus vitaminů a minerálních látek mnohem menší množství. Přesto je jej...
Probiotika ze stravy vs. probiotické doplňky
views 616
Většina z nás už někdy slyšela o množství zdravotních výhod, jaké nám přinášejí probiotika. Je ale možné získat dost probiotik z potravy nebo bychom m...
Vaříme zdravě a kvalitně
views 403
Vařit zdravě není nic složitého a rozhodně se nemusíte bát, že strávíte u plotny celý den a nakonec vám jídlo stejně chutnat nebude. Záleží ovšem na z...
Přijde ti článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*