Rybí tuk, aneb proč je zdravé jíst ryby

Dobrý zdroj rybího tuku je losos
Dobrý zdroj rybího tuku je losos

Lékařské studie potvrdily, že rybí tuk má velmi příznivé účinky nejen na srdce, ale příznivě působí i na celý organismus.

Co to je rybí tuk

Rybí tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny nazývané omega-3. Tyto mastné kyseliny jsou odlišné od nenasycených mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích nazývaných omega-6 a mají také v lidském těle odlišné účinky. Dvě nejúčinnější formy omega-3 nenasycených mastných kyselin – kyselina eikosapenteová (EPA) a kyselina dokosahexanová (DHA), se nacházejí v rybách žijících v chladných vodách (losos, pstruh, makrela, tuňák). Třetí typ omega-3 (kyselina alfa-linolenová – ALA) se nachází v určitých typech rostlinných olejů, například ze lněného semínka a z listové zeleniny.

Působení rybího tuku na naše zdraví

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na životně důležité procesy v našem těle, od regulace krevního tlaku a krevní srážlivosti až po zvyšování imunity. Omega-3 se používají také jako prevence a při léčení mnohých onemocnění.

Hlavním důvodem užívání rybího tuku je snižování rizika srdečních onemocnění. Přítomnost omega-3 v rybím tuku snižuje riziko srdečního infarktu, chrání před poruchami srdečního rytmu, potlačuje zánětlivé procesy, zabraňuje ucpávání tepen, může zmenšovat bolest při menstruačních křečích.

Pro příznivější účinky je dobré místo užívaní rybího tuku v tobolkách zahrnout do svého jídelníčku čerstvé ryby např. losos nebo pstruh.

Kdy si dát pozor s užíváním rybího tuku

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny potlačují krevní srážlivost, takže máte-li poruchy krevní srážlivosti nebo užíváte léky proti srážlivosti, poraďte se s lékařem.

Potravinové doplňky s rybím tukem se nemají brát dva dny před chirurgickým zákrokem a dva dny po něm.

Diabetici se musí o užívání doplňků s rybím tukem poradit s lékařem, vysoké dávky mohou zvyšovat hladinu krevního cukru.

 

Ohodnoť článek

Přečti si

Dejte si kyšku nebo kefír, vaše střeva to ocení...
views 396
Kyška k obědu. Pro někoho pochoutka, pro jiného důvod k ušklíbnutí. Každopádně však nápoj prospěšný hlavně vaší střevní mikroflóře. Ostatně jako kefír...
Glykemický index potravin
views 2090
Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, která je jedním z typických znaků západního typu stravy (bílé pečivo, koláče, sušenky, některé druhy...
Probiotika ze stravy vs. probiotické doplňky
views 452
Většina z nás už někdy slyšela o množství zdravotních výhod, jaké nám přinášejí probiotika. Je ale možné získat dost probiotik z potravy nebo bychom m...
Léčebné účinky zázvoru
views 455
Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) je v dnešní době velmi diskutovaný pro své léčebné účinky. Původ této asi metr a půl vysoké rostliny z ...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrDigg thisShare on Reddit

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*