První příkrmy. Jak začít a recepty

Dítěti již od ,,první lžičky“ vytváříme stravovací návyky
Dítěti již od ,,první lžičky“ vytváříme stravovací návyky

Období prvních příkrmů je jistě velkým okamžikem pro maminku i miminko. Dítěti již od ,,první lžičky“ vytváříme stravovací návyky a hodně tak můžeme ovlivnit jejich zdraví v budoucnu.

Se zaváděním příkrmů se může začít již od ukončeného 4.měsíce věku (u dětí, které nejsou plně kojeny), obecně se ale doporučuje začít nejpozději od ukončeného 6.měsíce, kvůli tzv. ,,imunitnímu oknu“, ve kterém dítě nejlépe přijme zavedení potencionálních alergenů, jako např.lepek.

JAK TEDY ZAČÍT?

Mezi první příkrmy se dříve zařazovala mrkev pro její sladkou chuť, v současné době se doporučuje začít s dýní, která je pro dítě snáze stravitelná. Nepočítejte s tím, že miminko hned sní celou misku příkrmu, za úspěch se považuje i pár lžiček! Dýni podávejte 3 dny a sledujte, jestli ji miminko v pořádku přijalo a nedělá mu problém. Pak můžete k dýni přidat cuketu, brambor nebo třeba brokolici.

K prvním ovocným lžičkám patří jablko, banán, hruška a meruňka. Základní pravidlo však zní: přidat vždy jen jeden nový druh ovoce/zeleniny a po dobu 3 dní sledovat případné nežádoucí reakce. Pokud dítě novou chuť odmítne, nenuťte mu ji! Zkuste ji opět zařadit za pár dní, případně tento postup opakujte.

Maso do dětského jídelníčku také patří, zatím ale jen v malém množství. Také se začíná masem dietním, tedy kuřecím, krůtím, králičím nebo telecím.

Pro nejmenší jedlíky připravujte jídlo mixované do jemných kašiček, postupem času v dětské stravě nechávejte malé kousky, aby si na ně dítě zvyklo a neodmítalo je.

Kromě ovoce a zeleniny jsou u dětí velmi oblíbenou pochutinou kukuřičné křupky. Pro děti do jednoho roku ty nesolené! Dají se koupit ve větších obchodech nebo lékárnách. S jejich podáváním je lepší počkat do doby, kdy bude dítě schopno sedět, aby nedošlo k zadušení. Výhoda kukuřičných křupek je v tom, že se velmi dobře rozpouští, dítě je může žmoulat i bez zoubků a nehrozí, že by se lepily na patro.

Další otázkou dětské výživy je zavádění lepku. V současné době se má za to, že je vhodné jej do stravy zařadit brzy! S jeho podáváním se může začít od ukončeného 4.měsíce do 7.měsíce života dítěte. U kojených dětí se může se zařazením lepku začít spolu s prvními příkrmy od 6.ukončeného měsíce, u dětí nekojených se doporučuje začít dříve.


PÁR TIPŮ NA PŘÍKRMY

Jablková kaše s banánem (od 4./6. měsíce)

Jablko umyjte, oloupejte a zbavte jadřinců, poté postrouhejte na jemném struhadle. Banán nakrájejte na malé kousky, přidejte k jablku a spolu pomačkejte.
TIP: nechejte malému mlsounovi v jablíčku napřed rozmočit dětské sušenky (bývají od 6.měsíců), určitě mu uděláte radost!

Dušené kuře se zeleninou (od 4./6. měsíce)

100g kuřecího masa, 60g mrkve, 20g hrášku, pár kapek oleje a voda na podlití

Kuřecí maso pokrájené na malé kousky poduste v trošce vody do poloměkka, poté přidejte nakrájenou mrkev a hrášek a duste do měkka. Nejmenším dětem pak rozmixujte ve vzniklé šťávě na pyré a podávejte s bramborovou kaší, nebo neochucenou rýžovou kaší. Starším dětem stačí maso se zeleninou pomačkat.

Polévka z krůty (od 4./6. měsíce)

80g krůtího masa, 4dl vody, 100g míchané zeleniny (mrkev, celer, hrášek, brokolice)

Maso omyjte a ve studené vodě uvařte do poloměkka, poté přidejte na kostky nakrájenou zeleninu a vařte do měkka. K zelenině je možné přidat i zelené bylinky. Po uvaření rozmixujte.

 

TIP NA ZÁVĚR

Rýže je dobrou přílohou k masozeleninovým příkrmům. I po jejím uvaření ale může být problém rozmixovat ji na dostatečně hladkou kaši, se kterou dítě nebude mít problém. V obchodech je ale běžně k dostání nemléčná rýžová kaše (neochucená i s příchutí), která není ničím jiným, než rýží rozemletou na mouku. Díky ní pak snadno proměníte nedělní polévku pro všechny ve skvělý příkrm pro nejmladšího člena rodiny. Než polévku okořeníte, odeberte stranou část polévky a ještě horkou ji rozmixujte ponorným mixérem. Postupně pak vmíchejte potřebné množství rýžové kaše, dokud nedosáhnete požadované hustoty příkrmu.

První příkrmy. Jak začít a recepty
5 (100%) 1 vote

Líbil se ti článek? Sdílej ho s přáteli a podpoř tím náš web.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*