Jsou vajíčka škodlivá a měli bychom je vyřadit z jídelníčku?

Vliv vajíček na naše zdraví
Vliv vajíček na naše zdraví

Většina z nás vajíčka přímo miluje a jsou součástí našeho pravidelného jídelníčku. Vegetariáni je používají jako důležitý zdroj bílkovin, ale i vitaminů a minerálů. Vajíčka ovšem jako snídaně mají špatnou reputaci a mnozí si myslí, že konzumace vajíček je pro nás nezdravá. Hlavním argumentem je, že obsahují cholesterol, který nám pak zvyšuje cholesterol v krvi a hrozí nám zvýšené riziko srdečních chorob. Samozřejmě, pokud trpíme zvýšeným cholesterolem nebo zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, asi pro nás nebude každodenní konzumace vajíček nejvhodnější. Ale zdravý jedinec si klidně může dát jedno vejce denně a možná i více, pokud ovšem po celý den nebude váš jídelníček obsahovat velké množství nasycených tuků.

Podle nedávné americké studie se ukazuje, že konzumace vajíček není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a to i když je k nim člověk geneticky náchylný. Ve studii vědci zkoumali stravovací návyky 1032 mužů. Subjekty snědly v průměru 4 střední vejce týdně, přičemž vejce tvořilo asi 28% z celkového příjmu cholesterolu. Ti, kteří spotřebovávali nejvíce cholesterolu, v průměru 520 miligramů denně, včetně jednoho vajíčka, nebyli vystaveni většímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Souvislost mezi cholesterolem v potravinách a hladinou cholesterolu v krvi je však nadále nutné zkoumat.

Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli zařadit vajíčka do svého jídelníčku:

  1. Vaše tělo má rádo vejce. Termín biologická dostupnost znamená, jak tělo může využít živiny z určité potraviny. Pokud jde o bílkoviny, vejce mají vyšší biologickou dostupnost než hovězí maso, ryby, tofu, fazole a mléko.
  2. Vejce poskytují mnoho živin. Lutein a zeaxantin mohou zabránit makulární degeneraci – slepota související s věkem. Vejce obsahují také cholin, který je dobrý pro mozek, vitamin A, vitamin B, vitamin D, železo a zinek – vše zabalené do pouhých 63 kalorií středního vejce.
  3. Vejce vám může pomoci absorbovat další živiny. Zkombinování se salátem vám může pomoci absorbovat karotenoidy z vaší zeleniny. Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají zraku a mohou mít úlohu v prevenci proti některým typům rakoviny.
Jsou vajíčka škodlivá a měli bychom je vyřadit z jídelníčku?
Ohodnoť článek

Přečti si

5 způsobů, jak se zbavit chrápání
views 1042
Chrápání může postihnout každého z nás, i když si myslíte, že se vám to stát nemůže. Výstižné ranní pohledy spolunocležníků pak mluví za vše. Chrápání...
Tipy, jak se ochránit před nepřijemným nastydnutím...
views 385
Každý určitě zná nevítané nachlazení, kdy člověku v celku nic není, ale rýma, kašel či bolest v krku znepříjemňuje každodenní aktivity a chuť do práce...
Opalovací krém. Který si vybrat?
views 708
A protože se nám blíží sezóna opalování a patlání na sebe tuny opalovacích krémů, rozhodla jsem se o nich napsat článek. Nikdy jsem moc neřešila, k...
Užitečné rady pro boj s bradavicemi
views 88
Nepozorovaně rostoucí útvary způsobené lidským papilomavirem se objevují zcela záhadně - a neméně záhadně mizejí, často bez ohledu na způsob léčby. Br...
Líbil se ti článek? Sdílej ho s přáteli a podpoř tím náš web.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*