Jsou vajíčka škodlivá a měli bychom je vyřadit z jídelníčku?

Vliv vajíček na naše zdraví
Vliv vajíček na naše zdraví

Většina z nás vajíčka přímo miluje a jsou součástí našeho pravidelného jídelníčku. Vegetariáni je používají jako důležitý zdroj bílkovin, ale i vitaminů a minerálů. Vajíčka ovšem jako snídaně mají špatnou reputaci a mnozí si myslí, že konzumace vajíček je pro nás nezdravá. Hlavním argumentem je, že obsahují cholesterol, který nám pak zvyšuje cholesterol v krvi a hrozí nám zvýšené riziko srdečních chorob. Samozřejmě, pokud trpíme zvýšeným cholesterolem nebo zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, asi pro nás nebude každodenní konzumace vajíček nejvhodnější. Ale zdravý jedinec si klidně může dát jedno vejce denně a možná i více, pokud ovšem po celý den nebude váš jídelníček obsahovat velké množství nasycených tuků.

Podle nedávné americké studie se ukazuje, že konzumace vajíček není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a to i když je k nim člověk geneticky náchylný. Ve studii vědci zkoumali stravovací návyky 1032 mužů. Subjekty snědly v průměru 4 střední vejce týdně, přičemž vejce tvořilo asi 28% z celkového příjmu cholesterolu. Ti, kteří spotřebovávali nejvíce cholesterolu, v průměru 520 miligramů denně, včetně jednoho vajíčka, nebyli vystaveni většímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Souvislost mezi cholesterolem v potravinách a hladinou cholesterolu v krvi je však nadále nutné zkoumat.

Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli zařadit vajíčka do svého jídelníčku:

  1. Vaše tělo má rádo vejce. Termín biologická dostupnost znamená, jak tělo může využít živiny z určité potraviny. Pokud jde o bílkoviny, vejce mají vyšší biologickou dostupnost než hovězí maso, ryby, tofu, fazole a mléko.
  2. Vejce poskytují mnoho živin. Lutein a zeaxantin mohou zabránit makulární degeneraci – slepota související s věkem. Vejce obsahují také cholin, který je dobrý pro mozek, vitamin A, vitamin B, vitamin D, železo a zinek – vše zabalené do pouhých 63 kalorií středního vejce.
  3. Vejce vám může pomoci absorbovat další živiny. Zkombinování se salátem vám může pomoci absorbovat karotenoidy z vaší zeleniny. Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají zraku a mohou mít úlohu v prevenci proti některým typům rakoviny.
Jsou vajíčka škodlivá a měli bychom je vyřadit z jídelníčku?
5 (100%) 1 vote

Přečti si

S dětmi ven za každého počasí!
views 654
Většina z nás, kdo jsme teď rodiče, si určitě pamatuje své dětství, strávené z velké části právě venku. Ať už na hřišti nebo na ulici s kamarády, o ví...
16 tipů, jak překonat nervozitu
views 310
Nervozita se u každého projevuje trochu jinak, ale ve finále má podobné následky. Ochromí nás a zpravidla nám zkomplikuje cestu k úspěchu. Nervózní mů...
10 tipů, jak se zbavit migrény
views 1180
Ať už vás přepadá pravidelně, nebo jen občas, urputná bolest hlavy přecházející až do stavu nazývaný migréna, je nejen nepříjemný a bolestivý zážitek,...
5 způsobů, jak předcházet bolesti hlavy
views 564
Nedopusťte, aby vás bolesti hlavy omezovaly v životě. Zde je pět způsobů, jak jim předcházet. Identifikujte spouštěcí potraviny Jak je známo, někter...
Přijde ti článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*