Většina z nás vajíčka přímo miluje a jsou součástí našeho pravidelného jídelníčku. Vegetariáni je používají jako důležitý zdroj bílkovin, ale i vitaminů a minerálů. Vajíčka ovšem jako snídaně mají špatnou reputaci a mnozí si myslí, že konzumace vajíček je pro nás nezdravá. Hlavním argumentem je, že obsahují cholesterol, který nám pak zvyšuje cholesterol v krvi a hrozí nám zvýšené riziko srdečních chorob. Samozřejmě, pokud trpíme zvýšeným cholesterolem nebo zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, asi pro nás nebude každodenní konzumace vajíček nejvhodnější. Ale zdravý jedinec si klidně může dát jedno vejce denně a možná i více, pokud ovšem po celý den nebude váš jídelníček obsahovat velké množství nasycených tuků.
Podle nedávné americké studie se ukazuje, že konzumace vajíček není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a to i když je k nim člověk geneticky náchylný. Ve studii vědci zkoumali stravovací návyky 1032 mužů. Subjekty snědly v průměru 4 střední vejce týdně, přičemž vejce tvořilo asi 28% z celkového příjmu cholesterolu. Ti, kteří spotřebovávali nejvíce cholesterolu, v průměru 520 miligramů denně, včetně jednoho vajíčka, nebyli vystaveni většímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Souvislost mezi cholesterolem v potravinách a hladinou cholesterolu v krvi je však nadále nutné zkoumat.
Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli zařadit vajíčka do svého jídelníčku:
- Vaše tělo má rádo vejce. Termín biologická dostupnost znamená, jak tělo může využít živiny z určité potraviny. Pokud jde o bílkoviny, vejce mají vyšší biologickou dostupnost než hovězí maso, ryby, tofu, fazole a mléko.
- Vejce poskytují mnoho živin. Lutein a zeaxantin mohou zabránit makulární degeneraci – slepota související s věkem. Vejce obsahují také cholin, který je dobrý pro mozek, vitamin A, vitamin B, vitamin D, železo a zinek – vše zabalené do pouhých 63 kalorií středního vejce.
- Vejce vám může pomoci absorbovat další živiny. Zkombinování se salátem vám může pomoci absorbovat karotenoidy z vaší zeleniny. Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají zraku a mohou mít úlohu v prevenci proti některým typům rakoviny.