Glykemický index potravin

Glykemický index potravin
Glykemický index potravin

Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, která je jedním z typických znaků západního typu stravy (bílé pečivo, koláče, sušenky, některé druhy cereálií), značně přispívá ke zvýšenému výskytu všech civilizačních nemocí. Mohutné zvýšení krevního cukru po jídle s vysokým GI vede k vyplavení přebytku inzulinu, jenž značnou část energie přetváří na nechtěné tukové zásoby zejména v rizikové oblasti pasu. Tento jev má podle nejnovějších výzkumů i toxický vliv na buňky tvořící výstelku cév – vede tedy přes jejich opakované poškozování až ke vzniku aterosklerózy.

Glykemický index se týká výhradně potravin s obsahem sacharidů (pečivo, přílohy, sladkosti, ovoce, zelenina). Zjišťuje se vždy měřením hladiny cukru u dobrovolníků – měří se vzestup hladiny cukru po jídle a následně vždy v určitých časových postupech. Čím vyšší je vzestup hladiny krevního cukru, tím hlubší bývá propad (hypoglykémie) a v důsledku toho nastává jídle větší hlad. Potravinám, které způsobují vysoký vzestup hladiny krevního cukru, byste se měli vyhýbat.

Které to jsou? Bílé pečivo (vhodnější je celozrnné, především ze žitné mouky), bílá rýže, brambory pečené v troubě (mnohem lepší jsou vařené), rozvařené těstoviny, houskové knedlíky, instantní bramborová kaše, výrobky z kukuřičné mouky, slazené snídaňové cereálie (lepší jsou obyčejné ovesné vločky), sladkosti, pivo, likéry.

Glykemický index běžných potravin

potravina glykemický index (GI)
vysoký GI (vyšší než 70)
rýže jasmínová 109
datle sušená 103
bageta pšeničná 95
brambory pečené 85
chleby rýžové pufované 85
kaše bramborová instantní 85
rýže na sushi 85
Chocapic lupínky 84
chléb bezlepkový 80
lupínky kukuřičné 80
vafle plněné 77
donut 76
chléb libanonský 75
chipsy nachos 74
popcorn 72
chléb bílý 69-71
střední GI (56-69) glykemický index (GI)
rýže arborio (na rizoto) 69
polenta 68
těstoviny bezlepkové 68
sušenky BeBe 67
zmrzlina smetanová 67
kaše ovesná instantní 65
kuskus 65
rýže bílá 64
fíky sušené 61
nudle rýžové 61
ananas čerstvý 59
rýže basmati 58
meruňky čerstvé 57
sušenky BeBe Dobré ráno čokoládové 57
rozinky 56-64
nízký GI (nižší než 55) glykemický index (GI)
vločky obecné obyčejné 55
banány 52
sushi – průměrně 52
mango 51
brambory vařené 50
pohanka 49
bulgur 48
mléko sójové 44
pomeranč 42
chléb žitný 41-55
musli bez cukru 40
puding (doma uvařený z prášku) 40
těstoviny vaječné – průměrně 40
švestky čerstvě 39
jablka 38
jogurt bílý 35
sýr Cottage 34
mléko odtučněné 32
čočka 29
cizrna 28
fazole 28
mléko plnotučné 27
kroupy (z ječmene) 22
sója – luštěnina 18
mrkev syrová 16
ořechy (pozor na množství tuku!) 14-24
Glykemický index potravin
5 (100%) 1 vote

Přijde ti článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this