Chudokrevnost (Anémie) – co byste měli vědět

Chudokrevnost bývá nejčastěji způsobena nedostatkem železa
Chudokrevnost bývá nejčastěji způsobena nedostatkem železa

Sníží-li se hladina hemoglobinu – životně důležité bílkovinné molekuly, která v krevním oběhu přenáší kyslík – nebo poklesne-li množství červených krvinek pod běžnou úroveň, zhoršuje se zásobování tkání kyslíkem. Mírná chudokrevnost se projevuje únavou a celkovou slabostí, u těžší formy přecházejí tyto příznaky v letargii a jsou doprovázeny bledostí, bušením srdce, dušností, závratěmi, otoky nártů a kotníků a bolestmi v dolních končetinách.

Správná strava je důležitá

Nejběžnější příčinou anémie, častou zejména u dospívajících dívek a žen v reproduktivním věku, je nedostatek železa. Rizikovou skupinou jsou i malé děti, protože převážně mléčná výživa obvykle nezajišťuje dostatečný přísun železa.

Vznik chudokrevnosti podporuje strava s nedostatečným podílem červeného masa a vnitřností, drůbeže, ryb a listové zeleniny. Nejvyšší obsah železa mají játra, ale v těhotenství je lépe se jim vyhnout, protože případný nadměrný příjem vitaminu A by mohl poškodit plod. Nedostatek železa se ovšem může projevit i při konzumaci stravy bohaté na minerální látky, protože železo se těžko vstřebává. Schopnost vstřebávat železo snižuje tanin obsažený v čaji, proto není vhodné zapíjet jídlo čajem. Vstřebávání železa může zhoršovat také kyselina fytová přítomná v pšeničných otrubách a neloupané rýži. Tělo sice snáz přijímá železo ze živočišných zdrojů (maso a ryby) než z listové zeleniny, obilnin, luštěnin a dalších rostlin, ale vstřebávání železa z rostlinných zdrojů můžeme napomoci současným příjmem vitaminu C například ve formě rajčatového salátu nebo pomerančové šťávy. Dobrým zdrojem železa jsou také obohacené obilninové snídaně.

Čtyři typy chudokrevnosti

Chudokrevnost, lékařsky anémie, může mít řadu příčin. Příčinou anémie z nedostatku železa bývá buď špatně vyvážená strava nebo ztráta krve, a to zejména při silné menstruaci nebo při vnitřním krvácení jako důsledku vředového onemocnění či rakoviny. Když se červené krvinky rozpadají rychleji, než je nové stačí nahradit, jedná se o chudokrevnost srpkovitou (hemolytickou). Megaloblastová anémie vzniká z nedostatku kyseliny listové. Příčinou perniciózní anémie je neschopnost vstřebávat vitamin B12. Chudokrevnost může také souviset s jiným onemocněním, například leukémií, která ochromuje tvorbu nových červených krvinek.

V některých případech je možné pečlivou skladbou jídelníčku doplnit hemoglobin, čímž napomůžeme vyrovnání množství červených krvinek na úroveň zdravého organismu. Nejúčinnější léčbu prokázané chudokrevnosti ovšem zaručuje železo a vitaminy v tabletách. Perniciózní anémie se léčí sérií injekcí vitaminu B12 opakovanou v tříměsíčních intervalech.

Riziková skupina žen

Chudokrevnost způsobená nedostatkem kyseliny listové (folátu) nebo vitaminu B12 zdaleka není sice rozšířená tolik jako chudokrevnost z nedostatku železa, avšak nedostatek vitaminu B12 hrozí především vegetariánům a zejména veganům, protože se nevyskytuje v potravinách rostlinného původu. Nedostatkem kyseliny listové zase trpívají těhotné ženy. Jakmile byla diagnostikována některá forma anémie, jsou nejúčinnější léčbou suplementy podávané pod dohledem lékaře. Železo a kyselina listová se obvykle podávají ve formě tablet, vitamin B12 při perniciózní anémii se aplikuje injekčně. Nejlepším spojencem proti recidivě je správně vyvážená strava.

Chudokrevnost (Anémie) – co byste měli vědět
5 (100%) 1 vote

Přijde ti článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli.Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg this

Napiš první komentář

Napiš komentář

E-mailová adresa nebude zveřejněna.


*