Slovo Celiakie vychází z latinského názvu coeliacus, který značí „břišní“. Jedná se o nepříjemnou nemoc, která je způsobena nesnášenlivostí lepku. Existuje také alergie na lepek, ta má ovšem poněkud jiné příznaky i původ. Celiakie je chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, které v tomto případě reaguje negativně na lepek neboli gluten. Gluteny jsou směsí bílkovin, nejčastěji se vyskytujících v obilovinách jako žito, pšenice, oves či ječmen.
Jak se projevuje celiakie?
Při konzumaci potravin s lepkem vzniká u celiaků zánět tenkého střeva, což vede k destrukci epitelových buněk. Živiny jsou pak hůře vstřebávány a výsledkem můžou být následující příznaky celiakie:
- Dávení
- Průjem
- Úbytek hmotnosti
- Nechuť k jídlu
- Špatná nálada
- Poruchy růstu u dětí
Pokud léčení celiakie podceníte, může nastat to nejhorší. Dostaví se rakovina lymfatických žláz a velmi pravděpodobně také rakovina tenkého střeva. Velká část pacientů navíc trpí příznaky cukrovky. V současné době neexistuje žádná efektivní ambulantní léčba příznaků celiakie a jediné, co opravdu funguje, jebezlepková dieta.
Projevy a nebezpečí nemoci z lepku
Nemoc z lepku, celiakální sprue, celiakie, glutenová enteropatie, Gee-Hertova choroba či malabsorpční syndrom, tak lze pojmenovat poruchy způsobené lepkem. A jaké jsou vlastně ty nejčastější projevy celiakie?
- Poruchy trávení vedoucí k průjmům a jiným poruchám stolice
- U dětí se dostavuje nechutenství, zvrací a dochází ke značnému úbytku na váze, po čase i omezení růstu
- Oddálení puberty u dětí
- Snižování obsahu vápníku u mladších pacientů
- Bolesti břicha, zácpy
- Chudokrevnost
- Poruchy zubní skloviny
- Kloubní záněty
Reakce na lepek je ale u různých lidí různá a projevy celiakie se mohou dosti diametrálně lišit. Paradoxně těmi hlavními symptomy trpí jen poměrně malé procento postižených. V některých případech je zase rekce nepřiměřená a překvapivá. S celiakií můžou následně souviset také další ještě náročnější choroby, jako je onemocnění štítné žlázy, cukrovky, dermatologické potíže v podobě puchýřků na kůži nebo rakovina.
Bezlepková dieta – jediná možnost, jak zabránit celiakii
Dosud nebyl nalezen či vynalezen způsob, jak vyléčit kompletně celiakii, nemoc z lepku, svůj prokazatelný efekt má jen bezlepková dieta, o které se toho v posledních deseti letech napsalo opravdu mnoho. K tomuto způsobu stravování ovšem přistupují dobrovolně také vrcholoví sportovci a lidé, kteří chtějí žít co nejzdravěji, není tedy zdaleka jen doménou nemocných. A jak vlastně taková dieta bez glutenů vypadá? Popišme si ji alespoň v základních bodech:
Především musíte ze svého jídelníčku vyloučit veškeré obiloviny, které mají dráždivý obsah lepku, ale také některé potraviny, které jsou lepkem upravovány. Hovoříme zejména o emulgátorech, sloužících k tuhnutí želatiny a také k ochucování a dodání aroma.
Namísto obilovin se při bezlepkové dietě konzumují potraviny s nízkým obsahem glutenu, tedy proso, laskavec, pohanka, sójové boby, rýže, dostatek zeleniny, ovoce, ryby, maso či kukuřice. Povolené jsou také mléčné výrobky. Dnes již naštěstí koupíte bezlepkové složky jídelníčku nejen ve specializovaných obchodech, ale také ve velkých supermarketech, případně v některém z internetových obchodů.
Výzkum léčby a enzymatická terapie
Celiakové nemusí věšet hlavu, ať už jsou u nich příznaky celiakie v jakékoliv podobě. Již několik let probíhá fundovaný výzkum nové léčby této nepříjemné nemoci, který se zakládá na enzymatické terapii. Ta vychází z objeveného enzymu klíčícího obilného zrna, který dokáže s lepkem pracovat a v podstatě napomáhá jeho odbourání. Je zde ale určitý problém, tedy rozdílná kyselost v žaludku a v tenkém střevě. Cílem výzkumníků je vytvořit lék, který si pacient vezme před jídlem nebo po jídle a škodlivý lepek bude zlikvidován.