Artritida – co to je? Příčiny a příznaky

Existuje asi 200 druhů artritidy, přičemž nejrozšířenější je osteoartitida a revmatoidní artritida. Pro osoby postižené osteoartritidou je vhodné omezit ve stravě vysoce rafinované a potravinářsky upravovaná jídla, nasycené živočišné tuky, cukr, sůl a naopak zvýšit konzumaci celozrnných obilovin a čerstvého ovoce a zeleniny. Zdravá výživa povzbuzuje imunitní systém a dodává postiženým dostatek energie, aby se s chorobou lépe vypořádali.

Problém nadváhy

Obezita představuje nadměrnou zátěž pro klouby a tím zvyšuje riziko vzniku osteoartritidy. Pokud nesou například kolena a kyčle menší váhu, neprojevují se na nich tak výrazné potíže. Z preventivních důvodů, případně pro zmírnění příznaků v případech rozvinuté osteoartritidy, se doporučuje některá z mírnějších tělesných aktivit – plavání, jízda na kole nebo chůze – v kombinaci s nízkotučnou dietou.

Pravidelný pohyb dále hraje důležitou roli při prevenci a léčbě všech typů artritidy. Posiluje totiž svaly chránící klouby a u samotných kloubů zachovává jejich pohyblivost. Aby bylo cvičení prospěšné, je ovšem nutné znát hranice svých možností a nepřepínat je.

Alergie nebo nesnášenlivost

Jedním z faktorů, které u některých osob přispívají ke vzniku revmatoidní artritidy, může být i alergie na určitou skupinu potravin nebo nesnášenlivost. Přesně se alergen určuje těžko, ale nejobvyklejším zdrojem obtíží jsou mléčné výrobky, vejce a obilniny. Jednou z nejlepších metod určení je vylučovací dieta, ovšem pouze pod lékařským dohledem.

Rybí tuk

Bylo vědecky prokázáno, že rybí tuk může mít blahodárné účinky při léčbě revmatoidní artritidy. Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky, treska a platýs obsahují polynenasycené tuky zvané omega-3 mastné kyseliny, které mají na klouby některých osob trpících artritidou protizánětlivé účinky. Zánět je podstatou všech tipů artritidy – právě on způsobuje bolest, otoky, červenání a horkost.

Lidé trpící revmatoidní artritidou by do svého jídelníčku měli dvakrát až třikrát týdně zařadit čerstvé tučné ryby, případně zkusit rybí tuk ve formě kapslí nebo v lahvičce – vždy pouze doporučenou denní dávku. Zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny najdeme i v konzervovaných tučných rybách (kromě tuňáka), ale v menším množství. Známky zlepšení se obvykle projevují po dvou až třech měsících.

Při pravidelné konzumaci tučných ryb je možné (po konzultaci s lékařem) snížit dávku protizánětlivých léků asi o třetinu. Tím se snižuje nebezpečí případných negativních vedlejších účinků.

Protizánětlivě působí i pupalkový olej, proto by si ho zejména měli dopřát ti, kdo nejedí ryby. Vegetariáni získají omega-3 mastné kyseliny ze stravy s velkým množstvím sójových bobů a tofu. Některé studie uvádějí, že vegetariánská strava zmírňuje určité příznaky revmatoidní artritidy.

Měděné náramky

Řada lidí postižených revmatoidní artritidou je přesvědčená o tom, že jejich obtíže zmírňuje nošení měděného náramku. Výzkum vedený v této sporné oblasti nicméně pro toto tvrzení nenašel vědecký podklad. Předpokládá se, že pokud dotyčný věří, že mu náramek pomáhá, může jeho přesvědčení fungovat jako určitá forma autoterapie.

Příčiny a příznaky

Osteoartritidu pokládáme za degenerativní chorobu, která vzniká v důsledku opotřebení chrupavky kloubu. Hladká chrupavka na povrchu kosti snižuje tření a umožňuje snadný a bezbolestný pohyb. Je-li chrupavka opotřebená nebo poškozená, kosti o sebe drhnou a kloub je ztuhlý a bolestivý, což se projevuje zejména ve vlhkém počasí a ráno po nezvyklé námaze.

Revmatoidní artritida je záhadné zánětlivé onemocnění, při kterém se imunitní systém obrací sám proti sobě a napadá klouby. Jedná se o progresivní chorobu, která může vypuknout v každém věku, ale nejčastěji začíná na kloubech prstů a nohou a postihuje osoby mezi 25 a 55 lety. U žen se vyskytuje třikrát častěji než u mužů. Revmatoidní artritida obvykle trvá řadu let s nepravidelnou četností atak a remisí.

Napsat komentář